Minister: Vi mener stadig, kærestepar skal forsørge hinanden

Fra 1. januar får samlevende igen fuld kontanthjælp, selvom deres kæreste tjener penge. Alligevel fastholder Venstre, at gifte og samlevende par, bør sidestilles i lovgivningen. Det fremgår af et svar fra beskæftigelsesministeren. Loven om gensidig forsørgerpligt har kostet over 51 millioner på grund af sagsbehandlingsfejl.
Venstre går stadig ind for, at samlevende får pligt til at forsørgehianden. Det sigr Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen.
Venstre går stadig ind for, at samlevende får pligt til at forsørgehianden. Det sigr Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen. Mathias Løvgreen Bojesen/Scanpix

En efterregning på over 51 millioner kroner, der skal efterbetales på grund af fejl i sagsbehandlingen i kommunerne, skræmmer ikke Venstre.

Millionregningen skyldes lovgivningen fra 2014 om, at kærestepar skal forsørge hinanden, hvis den ene kommer på kontanthjælp.

Men Venstre mener stadig, at det er en god idé, at kærestepar skal forsørge hinanden ligesom ægtepar.

Det slår beskæftigelsesminister Jørn Nergaard Larsen fast i et såkaldt paragraf 20 spørgsmål stillet af Enhedslisten.

”Regeringen har en uændret holdning til indførelse af gensidig forsørgelsespligt for samlevende par på kontanthjælp, så gifte og samlevende par sidestilles i kontanthjælpssystemet, ” skriver Jørn Nergaard Larsen.

Svaret har fået arbejdsmarkedsordfører Finn Sørensen (EL) til at følge op med endnu et spørgsmål om, hvorvidt det er regeringen eller Venstre, der stadig går ind for loven om kærestepenge?

”Jeg kan bekræfte, at Venstre har en uændret holdning til spørgsmålet om gensidig forsørgerpligt for samlevende par på kontanthjælp, og at den nuværende regering består af partiet Venstre,” lyder det fra Jørn Neergaard Larsen i det nyeste svar.

Kærestepenge ikke med i regeringsgrundlaget

Loven om kærestepenge synger ellers på sidste vers. Den tidligere regering afskaffede den igen sammen med Enhedslisten, SF og Dansk Folkeparti.

Før valget var både Venstre, Liberal Alliance og Konservative klare omkring, at man gerne ville genindføre forsørgelsespligten.

Men Jørn Neergard Larsen understreger i sit svar, at ”Regeringsgrundlaget berører ikke spørgsmålet om gensidig forsørgelsespligt for samlevende par på kontanthjælp”.

Finn Sørensen føler sig dog ikke overbevist om, at kæresteparrene er taget af forhandlingsbordet.

- Ministeren vil ikke udelukke, at den gensidige forsørgerpligt skal genindføres. Venstre er nu i regering, og han bekræfter, at Venstre stadig mener, det var en fejl at afskaffe den, og at de før valget heller ikke ville udelukke at genindføre den, siger Finn Sørensen til Avisen.dk.

Fakta om gensidig forsørgelsespligt

Fra 1. januar 2016 får samlevende på kontanthjælp igen 10.500 kroner i kontanthjælp, selvom kæresten har en indtægt.

Siden 2014 har det ellers været sådan, at samlevende fik ned til halv kontanthjælp, hvis kæresten havde indtægt på over 10.500.

For gifte par vil det derimod stadig være sådan, at den ene part kan miste hele sin kontanthjælp afhængig af ægtefællens indtægt.

Tallene er for par uden børn.

 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.