Minister går videre med kontroversielt forslag: Tag et job eller flyt

Beskæftigelsesministeren undersøger muligheden for, at beboere i Mjølnerparken kan blive smidt ud af boligen, hvis de siger nej til et jobtilbud.
Beboerne i Mjølnerparken på Nørrebro kan blive smidt ud af boligen, hvis de ikke tager imod et arbejde, lyder forslaget fra boligselskabet Lejerbo. 
Beboerne i Mjølnerparken på Nørrebro kan blive smidt ud af boligen, hvis de ikke tager imod et arbejde, lyder forslaget fra boligselskabet Lejerbo.  Foto:Bax Lindhardt/Scanpix/Arkiv

Tag et job eller bliv smidt ud af boligen. Det valg kan beboere i Mjølnerparken i København blive stillet overfor, hvis nyt forslag får gang på jorden. 

Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) undersøger nu muligheden for at et kontroversielt forslag fra boligselskabet Lejerbo kan blive en realitet. Det sker efter et møde i beskæftigelsesministeriet med Lejerbo og Liberal Alliance, skriver Politiko.

Det kontroversielle forslag fra boligselskabet Lejerbo går ud på, at beboere i Mjølnerparken på Nørrebro i København fratages retten til kontanthjælp for i stedet at blive tilbudt et arbejde af boligselskabet. Tager beboeren ikke imod jobtilbuddet, bliver han eller hun smidt ud af boligen.

Strider mod loven 

Mjølnerparken er på listen over Danmarks ghettoer og cirka 43 procent af beboerne, der typisk er indvandrere eller efterkommere fra ikke-vestlige lande, er hverken i arbejde eller uddannelse. 

Målet med det nye forslag er at få de mere end 350 arbejdsløse beboerne væk fra kontanthjælp og ud på arbejdsmarkedet.

Men indholdet i forslaget strider mod loven, da man ikke uden videre må fratage folk deres bolig. Derfor kræver en gennemførelse af forslaget op til flere lovændringer. 

LA: Konstruktivt møde 

I går mødtes beskæftigelsesminister Jørn Neergard Larsen med formand for den sociale indsats i Mjølnerparken, Eskild Dahl Andersen fra Lejerbo, som står bag forslaget, og Liberal Alliance, som støtter forslaget.

På mødet blev det kontroversielle forslag diskuteret, og meldingen fra Liberal Alliance var efterfølgende positiv:

-Vi havde et rigtig konstruktivt møde, hvor vi fik forklaret ministeren om forslaget. Eskild Dahl gav en masse eksempler på, hvorfor det går galt derude, og hvorfor indsatsen ikke har virket. Ministeren var meget interesseret i at høre de helt jordnære eksempler, og nu afsøger han sammen med embedsfolkene rammerne for, hvad der kan lade sig gøre lovgivningsmæssigt inden for grundloven, hvad der er muligt, og om der er noget i forslaget, der skal ændres, siger Laura Lindahl, der er socialordfører for Liberal Alliance, til Politiko.

Om forslaget

Forsøgsordningen skal køre i Mjølnerparken og Lejerbo foreslår:

  • Retten til kontanthjælp skal fjernes og erstattes med en jobgaranti, hvor begrænset beskæftigelse udløser en fuld kontanthjælpsydelse
  • Takker beboeren nej til at tage et tilbudt arbejde, kan Lejerbo smide personen ud af sin lejlighed, hvis der kan anvises en lejlighed i et andet boligområde.
  • Lejerbo påtager sig at finde jobbene og vil drive jobgarantien mod at de får overført de penge, som beboerne modtager i kontanthjælp.
  • Alle uanset skoleniveau skal have en 9. klasses afgangseksamen, hvilket erstatter de særlige undervisningsforløb i dansk og matematik til flygtninge 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.