Nægtede at tage imod ledig fra jobcenter: Han er for gammel

En virksomhed bad om at få byttet den arbejdsløse, som jobcentret havde henvist til stillingen.
Et firma søgte en ansat med stort kørekort og erfaring med lager- og truckarbejde - så det sendte jobcentret. Men firmaet brød sig ikke om mandens alder. Personen på billedet har ikke med sagen at gøre.
Et firma søgte en ansat med stort kørekort og erfaring med lager- og truckarbejde - så det sendte jobcentret. Men firmaet brød sig ikke om mandens alder. Personen på billedet har ikke med sagen at gøre. Foto: Scanpix/Arkiv

Han er for gammel. Send en ung i stedet for.

Sådan lød beskeden fra en virksomhed til jobcentret, som havde henvist en 50-årig ledig til et job i firmaet. Det fremgår af en afgørelse fra Ligebehandlingsnævnet.

Virksomheden søgte en medarbejder med stort kørekort, og jobcentret henviste derfor en 50-årig mand, der ud over stort kørekort også havde relevant erfaring med lager- og truckarbejde. Men virksomheden sagde nej.

"For gammel. Vi skal have en ung..." lød svaret.

Men det er ulovligt at diskriminere ansatte på grund af alder. Derfor tog mandens fagforening i 2014 sagen op, og det endte med et forlig, hvor den 50-årige fik 22.000 kroner i godtgørelse.

Klagede også over jobcentret

Den afviste mand mente imidlertid, at jobcentret også havde gjort sig skyldig i forskelsbehandling, og klagede derfor til Ligebehandlingsnævnet over jobcenter og kommune. Jobcentret bøjede sig nemlig for kravet og sendte en yngre kandidat ud til firmaet i stedet for, påstår den 50-årige.

Dette kan han dog ikke dokumentere, og jobcentret holder på, at der ikke blev sendt andre kandidater - blandt andet fordi jobcentret også fandt ud af, at virksomheden også havde skattesnyd på samvittigheden. Manden har derfor ikke fået medhold i sagen mod jobcentret.

Jobcentret burde dog have vejledt manden bedre om hans mulighed for at gå til sin fagforening og klage, fremgår det af afgørelsen. Det var nemlig et rent tilfælde, at den 50-årige blev gjort opmærksom på den mulighed.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.