Lykketoft revser kontanthjælpsloft: Får omkostninger i næste generation

Mogens Lykketoft giver ikke meget for de borgerliges opfattelse af, at man kun kan få de fattige til at arbejde ved at sætte dem ned i ydelser.
"Den grimme vækst i familier, der skal leve af fattigdomsydelser, er produkt af en borgerlig opfattelse af, at man kun kan få de fattige til at arbejde ved at sætte dem ned i ydelser og kun kan få de rige til arbejde mere ved at sætte dem ned i skat," skriver Mogens Lykketoft i et debatindlæg.
"Den grimme vækst i familier, der skal leve af fattigdomsydelser, er produkt af en borgerlig opfattelse af, at man kun kan få de fattige til at arbejde ved at sætte dem ned i ydelser og kun kan få de rige til arbejde mere ved at sætte dem ned i skat," skriver Mogens Lykketoft i et debatindlæg. Foto: Scanpix/arkiv

Med kontanthjælpsloftet får vi i Danmark mange tusind børn, hvis chance i livet bliver mindre, når de skal leve i fattigdom.

Det skriver det socialdemokratiske folketingsmedlem Mogens Lykketoft i et debatindlæg i Politiken.

"Talent får ikke lov at udfolde sig, og samfundsmæssige omkostninger ruller frem i næste generation. Den grimme vækst i familier, der skal leve af fattigdomsydelser, er produkt af en borgerlig opfattelse af, at man kun kan få de fattige til at arbejde ved at sætte dem ned i ydelser og kun kan få de rige til arbejde mere ved at sætte dem ned i skat," skriver Mogens Lykketoft blandt andet.

Men den opfattelse er helt gal, lyder det fra det socialdemokratiske koryfæ. For selvom man kan presse 500 ekstra i job på den bekostning, mener Lykketoft, at det er uacceptabelt, at mange andre uden chance for arbejde skal lide under nedskæringer i deres levevilkår.

"Nedskæringerne bygger på et samfunds- og menneskesyn, der strider grundlæggende mod de holdninger, der gennem mange årtier formede det danske velfærdssamfund, og som gjorde Danmark til et af de rigeste, mest lige og socialt harmoniske samfund i verden," skriver Mogens Lykketoft i debatindlægget.

Han henviser til den periode fra 1993 og otte år frem, hvor han selv sad som finansminister. Her var der høj økonomisk vækst, og 250.000 danskere kom i arbejde, uden at de sociale ydelser blev sat ned, lyder det fra Lykketoft.

"De lavere ydelser går ud på at presse folk i arbejde – til en væsentligt lavere løn, end vi hidtil har fundet acceptabel i Danmark. Og det er den borgerlige erstatning for en arbejdsmarkedspolitik, der offensivt søger at give folk nye kvalifikationer, så de kan komme i arbejde til en anstændig løn – eller give økonomisk støtte til dem med nedsat arbejdsevne til at få fat på et job," skriver Mogens Lykketoft, der samtidig revser regeringens planer om i stedet at give skattelettelser til de velhavende.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.