Løndumping eller ej? Nu vil Claus Hjort undersøge statens billige vagtmænd

Statslige institutioner har gennem flere år brugt vagtfolk, som ifølge fagforening får 26 procent mindre i løn end organiserede vagter. Nu bliver der sat en undersøgelse i gang.
Finansminister Claus Hjort Frederiksen har bedt Moderniseringsstyrelsen om at kigge omstridt vagtfirma efter i sømmene.
Finansminister Claus Hjort Frederiksen har bedt Moderniseringsstyrelsen om at kigge omstridt vagtfirma efter i sømmene. Scanpix/Mathias Løvgreen Bojesen

På en række statslige institutioner er det vagtfolk fra firmaet Alliance Security Services, der står for sikkerheden.

Men nu har finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) sat gang i en undersøgelse af gentagne beskyldninger om, at sikkerhedsvirksomheden dumper lønnen for deres ansatte.

Det forklarede ministeren torsdag på et åbent samråd i Folketingets Beskæftigelsesudvalg.

- Moderniseringsstyrelsen vil nu vurdere, om der er grundlag for at slå fast, at virksomheden ikke overholder arbejdsklausulen, fastslog ministeren.

26 procent lavere løn

Alliance Security Services har tegnet overenskomst med Krifa. Men Avisen.dk har tidligere beskrevet, hvordan overenskomsten ifølge Vagt- og Sikkerhedsfunktionærernes fagforening, VSL, fører til langt lavere lønninger end i resten af branchen.

Lønsedler fra en tidligere ansat viser ifølge VSL en lønforskel på 26 procent mellem de ansatte hos Alliance Security og de VSL-organiserede vagter.

- Fornuftige virksomheder med ordentlige arbejdsvilkår har ikke en chance, når virksomheder som Alliance Security får lov til at dumpe lønnen, som de gør. 26 procent! Det er jo en kæmpe forskel, sagde VSL's formand, Peter Jørgensen, til Avisen.dk i oktober.

Det centrale element er, om vagtfirmaet lever op til kravene i de såkaldte arbejdsklausuler på det statslige område.

Arbejdsklausulerne kræver, at leverandører og underleverandører ikke må give deres ansatte dårligere løn- og arbejdsvilkår end den mest repræsentative overenskomst på samme område.

Men finansministeren afviste gentagne gange på samrådet, at Krifa-overenskomsten alene er nok til at tale om social dumping og overtrædelse af reglerne.

 - I den her sag mener jeg ikke, at man kan tale om en unfair konkurrence og en manglende overholdelse af arbejdsklausulen alene ud fra den forudsætning at virksomheden har tegnet overenskomst med Krifa.

- Vurderingen må ske på baggrund af de konkrete løn- og arbejdsvilkår, som tilbydes de ansatte, der udfører den konkrete opgave, sagde Claus Hjort Frederiksen.

Moderniseringsstyrelsen vil nu indhente de nødvendige oplysninger fra Alliance Security for at fastslå, om der er sket ulovlig løndumping. Det kan i første omgang koste virksomheden på pengepungen i form af ekstra lønudbetalinger til de ansatte og en bøde.

SF: Fratag dem arbejdet

SF's beskæftigelsesordfører, Karsten Hønge, der har rejst sagen over for Claus Hjort Frederiksen, er ikke i tvivl om, hvad konsekvensen bør være.

- Det er helt indlysende. Hvis det ligner systematiske overtrædelser, så er der kun én ting at gøre: Det er at fratage dem arbejdet øjeblikkeligt.

Karsten Hønge har selv set flere lønsedler fra ansatte hos Alliance Security Services. Han er overbevist om, at der er sket "en massiv underbetaling" af de ansatte i sikkerhedsfirmaet.

Derfor opfordrer han samtidig til, at Moderniseringsstyrelsen fremover gør mere for at sikre, at statens leverandører overholder arbejdsklausuler og ikke dumper lønnen.

- Man kan ikke bare give virksomhederne frit løb i et år eller mere. Man skal med det samme undersøge løn- og arbejdsforhold. Især når der er tale om virksomheder, som kommer med en anden overenskomst end brancheoverenskomsten, eller helt uden overenskomst, siger Karsten Hønge.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.