Løn-kaos i kommune: Sosu får 125.000 kr. efterbetalt i løn

Formand for FOA’s social- og sundhedssektor i Holstebro Tanja Nielsen har aldrig haft så grel en lønsag som Jette Pedersens. Omsorgshjælperen blev snydt for tillæg, der over fem år løb op i 137.000 kroner.  
Formand for Social- og Sundhedssektoren i FOA i Holstebro og Lemvig, Tanja Nielsen, har aldrig oplevet så graverende en fejl på en lønseddel som hos Jette Pedersen. Nu får omsorgsmedhjælperen 125.000 kroner efterbetalt fra Lemvig kommune.
Formand for Social- og Sundhedssektoren i FOA i Holstebro og Lemvig, Tanja Nielsen, har aldrig oplevet så graverende en fejl på en lønseddel som hos Jette Pedersen. Nu får omsorgsmedhjælperen 125.000 kroner efterbetalt fra Lemvig kommune. Foto: Privat

Lemvig kommune har begået den ene brøler efter den anden, når de har kørt lønsedler ud til kommunens sosu-hjælpere og sosu-assistenter. Og de graverende fejl i udregningen af de ansattes løn er begået år efter år.

Således var der sidste år ni sager for plejeansatte i Lemvig. 

I en helt ny sag er omsorgshjælper Jette Pedersen i løbet af fem år blevet snydt for 137.000 kroner i diverse tillæg. Når hun tog ekstra nattevagter på den døgninstitution, hvor hun arbejdede med voksne handicappede, fik hun ikke alle tillæg, og lige så ofte smuttede tillægget for at arbejde på helligdagene.

- Jeg har aldrig oplevet så graverende fejl i en enkelt lønsag tidligere. Sidste år havde jeg en håndfuld sager, hvor vi hentede omkring 210.000 kroner hjem alt i alt til efterbetaling, siger formanden for FOA’s social- og sundhedsudvalg i Holstebro, Tanja Nielsen.

Et svigt fra kommunen 

- Den her sag er kæmpestor og et svigt fra kommunen. Jeg har aldrig tidligere oplevet så graverende fejl i en enkelt lønsag, siger Tanja Nielsen.

Tanja Nielsen opdagede fejlen i forbindelse med den løntjek-kampagne, som FOA lige nu kører sammen med resten af LO- og FTF-fagbevægelsen. I kølvandet på de lønsager, der dukkede op i Lemvig sidste år, opfordrede Tanja Nielsen medlemmerne til at møde op med deres lønsedler.

Løntjek betaler sig 

Jette Pedersen havde ingen anelse om, at kommunen snød hende, men tænkte, at hun da godt kunne troppe op med et par lønsedler. Og det er hun glad for i dag.

- Det betaler sig at tjekke sin lønseddel. Eller få ens fagforening til at gøre det, siger hun lige ud.

FOA’s lokalafdeling har netop indgået forlig med Lemvig kommune i løbet af denne uge, så Jette Pedersen får efterbetalt 125.000 kroner plus pension og ferie.

- Det forlig er vi rigtig godt tilfredse med og har arbejdet ihærdigt på et stykke tid. Der er så mange fejl og brud på overenskomsten, at det er helt utroligt. Og når man så tænker på, at omsorgshjælpere i forvejen hører til de lavtlønnede, er det endnu mere grelt, fastslår Tanja Nielsen.

Viceborgmester med røde ører

I Lemvig kommune har viceborgmester og formand for arbejdsmarkedsudvalget Kenneth Bro røde ører over, at de kommunalt ansatte ikke kan stole 100 procent på, at deres lønudbetaling passer.

- Det er særdeles uheldigt, at der kan forekomme fejl og så i den størrelsesorden, og det er godt, at fagforeningen har opdaget fejlen, så vi kan rette op på den, siger Kenneth Bro.

Viceborgmesteren forklarer, at kommunen har en god dialog med FOA og nu er i gang med at gennemgå alle lønudbetalinger inden for bestemte sektorer for at se, om der gemmer sig flere fejl.

Den lokale FOA-formand er glad for, at kommunen tager sagen alvorligt og vil rette op på fejl og brud på overenskomsten.  

- Men jeg synes, at det er katastrofalt, at man i en forholdsvis struktureret kommune kan lave så markant en fejl. Og så lave fejl, der rammer faggrupper, der får en rigtig lav løn i forvejen. Jeg ved godt, at medarbejderne skal sørge for at tjekke deres lønsedler, men de kan ikke finde ud af det, for de er så komplicerede. Vi andre skal jo virkelig studere lønsedlerne nøje for at hitte rede i dem, og så kan man heller ikke forlange at medarbejderne skal kunne det, siger hun.

FOA's sektorformand tror såmænd ikke, at de her fejl vil gå væk for så længe.

- Det er ofte, når en leder går hen til en medarbejder og spørger, om de vil tage en ekstra vagt, og når medarbejderen siger frivilligt ja, så tolker lederne, at det er frivilligt merarbejde, men det er det jo ikke, pointerer Tanja Nielsen. 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.