"Over al forventning": Tjek af lønsedler giver penge til mange

Hundredevis af lønmodtagere får ekstra penge til julegaver, fordi kampagne har afsløret fejl på deres lønsedler.
FTF-formand Bente Sorgenfrey og LO-formand Lizette Risgaard delte kaffe ud på Odense Banegård og fik gjort opmærksom på fagvægelsens Løntjek-kampagne.
FTF-formand Bente Sorgenfrey og LO-formand Lizette Risgaard delte kaffe ud på Odense Banegård og fik gjort opmærksom på fagvægelsens Løntjek-kampagne. Foto: Gitte Redder, Avisen.dk

I Vestjylland kan omsorgshjælper Jette Pedersen tillade sig at købe ekstra gode julegaver til familien i år.

Hun får nemlig sat 125.000 kroner ind på kontoen i december, efter hendes lokale FOA-afdeling opdagede, at Lemvig kommune  igennem flere år havde glemt at udbetale diverse tillæg til hende.

På Aarhus-kanten kan blikkenslagerlærlingen Christian Emil Eriksen også tillade sig at slå lidt til Søren i julemåneden. Han får 23.000 kroner ind på pensionskontoen. Penge, som hans mester havde glemt at afregne.

Også her var det den lokale afdeling fra Blik & Rør, der opdagede fejlene i forbindelse med LO og FTFs fælles løntjek-kampagne.

Gået over al forventning  

Sosu-hjælperen og lærlingen er blot to ud af mange hundrede lønmodtagere, der igennem de seneste fire uger har fået opdaget mere eller mindre graverende fejl i deres lønsedler, fordi deres lokale fagforeninger har deltaget i kampagnen.

I weekenden blev der sat punktum for løntjek-kampagnen for i år.

De fleste LO- og FTF-forbund har været på stikkerne og delt kaffe, basser og pjecer ud, mens de har fortalt, hvor vigtigt det er at bruge fem minutter på at tjekke lønsedlen.  

Nu gør FTF-formand Bente Sorgenfrey og LO-formand Lizette Risgaard status. Begge kalder kampagnen en stor succes.

- Det er gået over al forventning. Udover at mange af vores organisationer har hentet virkelig mange penge hjem til medlemmer, der på forskellige måder er blevet snydt, har kampagnen også skabt stor synlighed, og vi er blevet nærværende for flere medlemmer, siger Bente Sorgenfrey til Avisen.dk.

Hun har selv deltaget i forskellige aktiviteter i blandt andet København og Odense og oplever, at der er store gevinster forbundet med kampagnen. 

- For mange mennesker er løntjek-kampagnen også en øjenåbner for, hvor vigtigt det er at være medlem af en fagforening, der tegner overenskomster og sikrer, at de bliver overholdt, fastslår FTF-formanden.

Super at være på gaden 

LO-formand Lizette Risgaard er også fuld af lovord.

Hun fremhæver, at styrken ved løntjek-kampagnen er, at den foregår blandt alle forbund og forplanter sig ud i lokalafdelingerne, der bruger energi på at besøge virksomheder og også har diverse aktiviteter på torve og ved trafikknudepunkter.    

 - Det har været en super positiv oplevelse at være på gaden med vores Løntjek-kampagne og snakke med folk om, at de kan gå ned i deres OK-fagforening og få tjekket deres lønseddel, siger hun.

LO-formanden henviser til, at mange lønmodtagere ikke får, hvad de skal have i følge deres overenskomst. 

På gaden igen næste år

- Vores tillidsrepræsentanter og lokale fagforeninger gør med kampagnen en kæmpe indsats for at hjælpe medlemmerne. Og her er det jo vigtigt at understrege, at det er ok-fagforeningerne, der indgår overenskomster – ikke de billige forretninger, siger Lizette Risgaard og tilføjer, at hun helt sikkert er på gaden igen næste år.

Der er ikke endeligt tal på, hvor mange lønmodtagere, der i forbindelse med kampagnen i 2016 har fået afsløret fejl og mangler på deres lønsedler.  

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.