Lise er selvstændig: Fik kæmpe gæld i firmaet af at blive gravid

Det kan være et kæmpe benspænd at få børn, når man har eget firma, fortæller Lise Bjerre, der taler af bitter erfaring.
Børnene betød en kæmpe gæld i Lise Bjerres enmands-firma. 
Børnene betød en kæmpe gæld i Lise Bjerres enmands-firma.  Foto:privat

Regeringen lægger op til at sløjfe den fælles barselsordning, der skulle gøre det mere attraktivt for kvinder at springe ud som selvstændige, da ordningen vil give et ekstra tilskud til barselsdagpengene.

Lise Bjerre, der har været selvstændig i over tyve år, kan ikke se logikken i at droppe ordningen, der ellers lige er trådt i kraft. Hun har på egen krop mærket de benhårde konsekvenser ved at få børn og køre eget firma ved siden af.

- Det kan være  ekstremt usikkert for kvinder at starte firma og satse på, at det ikke går konkurs, hvis man får børn, fortæller Lise Bjerre.

Da hun startede eget firma som 25-årig, var hun ikke klar over, hvilke økonomiske kvaler det ville medføre, da hun senere blev gravid og fik tvillinger.

Ville ønske ni måneders barsel

- Heldigvis kom der to børn i et hug. For jeg ville ikke have råd til at være gravid og gå på barsel to gange. Det er for dyrt, fortæller Lise Bjerre, der har et trykkeri og forlag, der blandt andet laver grammatikbøger.

Tvillingerne kom i 2002, og selvom Lise Bjerre mest af alt havde lyst til at hellige sig tid med tvillingerne, der var født 10 uger for tidligt, så måtte hun efter fire måneder på fuldtidsbarsel vende tilbage til firmaet, der i forvejen var blevet svigtet, da hun i månederne op til fødslen måtte arbejde på nedsat tid på grund af en kompliceret graviditet.

De seks måneder gamle tvillinger blev sendt i vuggestue, så Lise Bjerre kunne passe sin enmands-virksomhed. For så længe hun ikke arbejdede, var der ingen indtægt i firmaet.

De første par måneder arbejdede hun deltid, da tvillingerne stadig var skrøbelige efter den for tidlige fødsel, og derfor ikke kunne holde til lange dage væk fra deres mor.

- Jeg ville ønske, jeg kunne tage bare ni måneders barsel med mine børn. Men den mulighed var der ikke. Som selvstændig er du tvunget tilbage hurtigst muligt, fortæller Lise Bjerre, der blev alene med børnene kort tid efter fødslen.

Kolossal gæld

Og selvom Lises barsel, der var langt kortere end de flestes, så blødte firmaet under hendes fravær. For selvom der ikke er aktivitet i firmaet, skal der stadig betales husleje, leasing af maskiner og driftsomkostninger.

- Jeg havde opbygget en kolossal gæld bare på de måneder, jeg var væk. For så længe jeg ikke arbejder, er der heller ingen indtægt. Kun udgifter. Og da jeg kom tilbage, skulle jeg lige hive firmaet op igen, for der er altid nogle kunder, der forsvinder, fortæller Lise Bjerre.

Det tog hende tre år at komme af med gælden, der med renter voksede sig større og større. Og selvom det var benhårdt, og hun til tider måtte leve af havergryn og pasta, så så hun sig nødsaget til at sætte alt ind for at firmaet kunne overleve.

- Jeg fandt en indre styrke. det blev jeg nødt til.  Jeg er i så lille en branche, så hvis jeg hev stikket ud og lukkede firmaet dengang, jeg stod som enlig nybagt mor til tvillingerne, så ville det være umuligt at starte op igen senere med nyt firma og navn.

Børn er benspænd

Lise Bjerre var atypisk, da hun som kvinde for over 20 år siden startede eget firma. Og hun befinder sig stadig i en verden, der primært er domineret af det mandlige køn.

- Det kan være et kæmpe benspænd at få børn som selvstændig. Det tror jeg, afholder kvinderne fra at springe ud i det, eller vente til efter de har fået børnene.

De få selvstændige kvinder, hun kender, har i de fleste tilfælde kun turde starte selv, hvis de har haft en mand, der kunne give økonomisk sikkerhed. Ellers er det for risikabelt for dem, fortæller Lise Bjerre.

Det virker helt åndsvagt

Lise Bjerre forstår ikke, hvorfor regeringen nu ønsker at sløjfe den ordning, der netop skulle give bedre vilkår for iværksættere, der ønsker at have en familie ved siden af firmaet. Selvom hun godt kan forstå, at opkrævningen til ordningen kan være en byrde for de selvstændige.

- Det kan virke træls at indbetale til noget, man ikke selv får gavn af. Dengang jeg fik børn, var det jo bare at hoppe i havet og klare sig selv. Men der er ingen tvivl om, at denne ordning vil få flere kvinder til at starte virksomhed. Så det virker helt åndsvagt at droppe den, lyder det fra Lise Bjerre.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.