Leder om ansatte på barsel: Forkælet slet ikke at tænke på jobbet
En hæmsko for kvinders karriere er blandt andet det lange barselsfraværd, siger Susanne Hoeck. Foto: Scanpix arkiv
Mange vil gerne undgå at tænke på arbejde under barsel, oplever chefen Susanne Hoeck. Men det er en forkælet indstilling, der hverken gavner ansatte eller arbejdspladsen, mener hun.

De fleste danskere er fri for at skulle tænke på arbejde, når de går på barsel. Kun en ud af syv danskere har oplevet, at deres chef har kontaktet dem om arbejdsrelaterede emner under en barselsperiode.

Det viser en ny repræsentativ rundspørge, som analysebureauet Wilke har foretaget for Avisen.dk.

Resultatet af målingen ærgrer Susanne Hoeck, der er debattør, journalist og relationschef hos Lederne, Danmarks største fagforening og a-kasse for ledere.

- Det kan være, at der er en politik på den givne arbejdsplads, der hedder, at man er fritaget for al kommunikation under barsel, men jeg synes ikke, det er negativt at blive kontaktet. Det er da bare positivt, at man ikke afskriver en medarbejder, siger hun til Avisen.dk.

Som leder har man ansvar for sine medarbejdere, uanset om de er på barsel eller ej i forhold til medarbejderudvikling, forklarer hun. Og medarbejdere på barsel har krav på at få vist samme interesse, fastslår hun:

- Jeg ved godt, at der er medarbejdere, der foretrækker at have helt fri, når de er på barsel og oplever det som indgribende i den frihed, de har i den periode. Men jeg opfatter det modsat som, at ledelsen viser interesse.

Forfremmet lige efter barsel

Blandt de få adspurgte, der er blevet kontaktet af ledere med arbejdsspørgsmål eller invitationer til møder under deres barsel, mener de fleste, at det var helt i orden, at de blev kontaktet. Samlet set fandt kun omkring tre procent det upassende at høre fra bossen.

Cirka 12 procent, af dem, der var blevet kontaktet om arbejdsstof, så det ikke som et problem, at deres chef tog kontakt til dem. Og det kan ofte give pote for medarbejderen at holde kontakten med arbejdet, forklarer Susanne Hoeck.

- En barsel behøver ikke betyde noget. Du behøver ikke at blive sat bagud i dansen. Og det har din leder i høj grad en del af ansvaret for, siger hun.

Hun har blandt andet oplevet, at en kvinde i en stor dansk virksomhed under tre forskellige barselsforløb blev forfremmet og kom tilbage i en stilling på et højere niveau.

- En hæmsko for kvinders karriere er blandt andet det lange barselsfraværd, pointerer hun.

Forkælede mødre

Susanne Hoeck mener, at nogle kvinder decideret skyder sig selv i foden ved at insistere på at ville forblive i en såkaldt babyboble.

Men en leder udviser blot naturlig interesse for medarbejdernes udvikling, hvis personen kontakter sine ansatte under barsel, understreger hun.

Derfor mener hun også, det er uhensigtsmæssigt, at flere kvinder ikke vil være mere i kontakt med arbejdspladsen, selvom de har travlt med livet som mor. Kvinderne bør tænke over, hvilke krav de selv stiller, påpeger hun: 

- Hvis kvinderne ønsker at holde et års fri og komme tilbage og have samme anciennitet og ansvar, er det lidt forkælet slet ikke at ville tænke på arbejdsrelateret ting under deres barsel.

Skråplan

Men direktør for kommunikationsbureauet København, Sune Bang, forstår ikke rationalet i, at man skal være i løbende kontakt med sin arbejdsplads, mens man er på barsel ved mindre man meget specifikt har bedt om at være det.

Han mener, at det vil give en yderst kortsigtet gevinst at gamble med medarbejdernes ret til at koble helt fra under deres barsel, fastslår han.

- Ellers bliver omkostningerne alt for store, og der er kvinder, der ville blive alt for presset og stresset.

Susanne Hoeck ser dog flere fordele i, at barselsforældre holder kontakten ved lige.

- Mange oplever det som rart at være i kontakt med sin arbejdsplads, da mange i dag binder deres indentitet op på deres job. En barselsidentitet er meget svære at rumme.