Forsker bakker op om LO-krav: Nybagte fædre bør sikres ret til barsel

Samfundsforsker og professor Anette Borchhorst kalder LO's insisteren på lovgivning for nødvendig.
Fædre skal sikres retten til at have den vigtige tid derhjemme med deres babyer, mener forsker.
Fædre skal sikres retten til at have den vigtige tid derhjemme med deres babyer, mener forsker. Foto: SCANPIX arkiv

I dag - på Kvindernes Internationale Kampdag - kræver LOs næstformand Nanna Højlund flere barselsrettigheder til mændene, så deres muligheder for at tage forældreorlov ikke længere skal være til forhandling.      

- Fagbevægelsen vil blive ved med at insistere på lovgivning, der sikrer fædrene retten til mere barsel, siger Nanna Højlund, som er ansvarlig for ligestillingspolitikken i LO.
 
Meldingen skal ses i lyset af en voksende skævhed på området: Akademiker-mænd holder flere barsels- og forældreorlovsdage derhjemme end håndværkere, slagteriarbejdere og andre nybagte LO-fædre.

På Aalborg Universitet vurderer samfundsforsker og professor Anette Borchhorst, at LO’s insisteren på lovgivning er nødvendig, hvis de nybagte fædre skal væk fra lagerarbejdet og fabrikker for at passe børnene.

- Vi får ikke ændret et spor uden lovgivning. Der er ingen tvivl om, at rettigheder til barsel hjælper fædre. Så står fædrene bedre især i forhold til de små og mellemstore private arbejdsgivere, der ellers siger til manden, at konen da bare kan tage barslen, siger Anette Borchhorst.

Hun pointerer, at mænd har ekstremt forskellige vilkår, når det gælder barsel. Den mandlige sygeplejerske i den offentlige sektor eller den højtuddannede kemiingeniør i en stor medicinalkoncern har god adgang til barsel, anfører professoren.

- Men uden lovgivning svigter vi blandt andet LO-fædrene på det private arbejdsmarked og mænd i IT-branchen, noterer Anette Borchhorst og erklærer sig enig i Nanna Højlunds bekymring for stigende ulighed mellem familierne i fremtiden.  

Når regeringen og arbejdsmarkedets parter i løbet af kort tid ventes at lande en såkaldt trepartsaftale om integration af flygtninge på arbejdsmarkedet, mener Nanna Højlund, at der skal et nyt emne på bordet. Hun ser meget gerne, at familiepolitik på et tidspunkt bliver en del af den løbende trepart.

Og Anette Borchhorst råder Lars Løkke Rasmussen til at tage imod LO’s forslag med kyshånd.

- Det giver rigtig god mening at drøfte familiepolitik omkring trepartsbordet, hvor både fagbevægelse, arbejdsgivere og politikere er med. Der mangler jo i den grad en sammenhængende diskussion af, hvad familiepolitik er, udover at vi skal have børnetallet op, tælle vores æg og undgå diskrimination, når vi er på barsel, siger hun.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.