Ledige Anne: Jeg bliver stemplet som dårlig mor

Sundhedsplejersken tror, at Anne og hendes mand er både dovne, dumme og dårlige forældre - blot fordi de er arbejdsløse.
Hvorfor tror sundhedsplejersken automatisk, at man ikke ved, hvordan man er en god mor eller far, bare fordi man er arbejdsløs? spørger Anne Rylund. Personerne på billedet har ikke med sagen at gøre.
Hvorfor tror sundhedsplejersken automatisk, at man ikke ved, hvordan man er en god mor eller far, bare fordi man er arbejdsløs? spørger Anne Rylund. Personerne på billedet har ikke med sagen at gøre. Liselotte Sabroe / Scanpix

Som arbejdsløs bliver man stemplet som dum, doven, inkompetent og en dårlig forælder. Sådan skriver Anne Rylund i et debatindlæg i Politiken, hvor hun beskriver sin oplevelse med omverdenens fordomme.

Anne Rylund og hendes mand er netop blevet forældre til barn nummer to, og sundhedsplejersken kom forbi og konstaterede, at barnet var sundt og trivedes. Men da sundhedsplejersken hørte, at både Anne og hendes mand var på kontanthjælp, ændrede hun fuldstændig opførsel over for dem, skriver Anne i debatindlægget.

Pludselig blev parret udspurgt om, hvorvidt de havde tænkt sig at finde et job, og sundhedsplejersken talte til dem, som om de var mindre begavede, fortæller Anne.

"Vi er ikke dumme, bare fordi vi er arbejdsløse"

Sundhedsplejersken begyndte blandt andet at belære parret om, hvordan man giver en baby tøj på, og foreslog dem at deltage i et kursus for socialt udsatte, hvor man lærer at være en god familie og at blive motiveret til at finde et job.

"Jeg spurgte, om vores børn mistrivedes. Om de manglede noget følelsesmæssigt, intellektuelt, sprogligt, motorisk, psykisk, fysisk eller materielt. Det gjorde de ikke. Men på længere sigt kan de få problemer på grund af vores arbejdsløshed, lød det," skriver Anne Rylund i indlægget i Politiken.

"Jeg spurgte, hvad der fik hende til at tro, at vi ville være arbejdsløse for altid. Jeg gjorde opmærksom på, at jeg faktisk stadig er på barsel og skal begynde på uddannelse i nær fremtid, og at min mand søger som en gal. Jeg fortalte hende, at vores arbejdsløshed ikke betyder, at vi er dumme, uegnede forældre, dovne eller udsatte," fortsætter hun.

Hun er træt af fordommene, som hun møder både hos bekendte, hos fremmede og i medierne.

Ledige forældre skammer sig

Annes indlæg har skabt debat på Politiken.dk. Hun møder forståelse fra flere, men andre opfordrer hende til ikke at tage det personligt og i stedet glæde sig over, at sundhedsplejersken er opmærksom på, at familier, hvor forældrene er arbejdsløse, kan have brug for hjælp.

Læs hele Annes indlæg og debatten her.

På Avisen.dk har vi også løbende fulgt debatten om fordomme mod arbejdsløse, og hvordan det påvirker deres venskaber, kærlighedsliv og familieforhold.

For eksempel viste en undersøgelse sidste år, at ledige forældre skammer sig, og at arbejdsløshed går ud over både parforholdet og venskaberne.

Læs for eksempel Viktors fortælling om, hvordan hans kone pludselig behandlede ham anderledes, da han mistede jobbet, og hør hvordan Jannie blev hånet til en familiefest, fordi hun var arbejdsløs. Mød også Tina, der finder det ydmygende at måtte bede kæresten om lommepenge, fordi de rammes af gensidig forsørgerpligt.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.