ARBEJDSLØS 2013

Arbejdsløse forældre: Vi skammer os

Det er flovt, hvis mor eller far mister jobbet. Forældre, der rammes af arbejdsløshed, skammer sig over for deres børn, viser ny undersøgelse.
"Man spørger sig selv: Er jeg så bare ingenting nu? Er jeg et nul? Er jeg en sølle forælder?" siger psykolog Anne Kirsten Hansen, der blandt andet har familier i terapi på klinikken, Psykologerne ved Kongens Nytorv.
"Man spørger sig selv: Er jeg så bare ingenting nu? Er jeg et nul? Er jeg en sølle forælder?" siger psykolog Anne Kirsten Hansen, der blandt andet har familier i terapi på klinikken, Psykologerne ved Kongens Nytorv. Colourbox

Det er flovt at fortælle sine børn, at mor eller far har fået en fyreseddel.

Fire ud af ti ledige danskere med børn skammer sig over at være arbejdsløse i forhold til deres børn.

Det viser en undersøgelse foretaget af analyseinstituttet SSI Danmark for Min A-Kasse blandt 761 arbejdsløse.

"Mange er simpelthen bange for at miste anseelse i familiens og børnenes øjne," siger kommunikationschef ved Min A-Kasse, Simon Bauer.

Samme undersøgelse viser, at hver tredje arbejdsløse forælder oplever, at arbejdsløshed påvirker forholdet til børnene negativt.

Frygter skolegårds-drillerier

Andelen af skamfulde forældre kommer ikke bag på psykolog Anne Kirsten Hansen.

"I dag er jobbet en stor del af ens identitet. Som arbejdsløs kan man nemt føle, at man ikke har samme værdi som menneske og forælder, når man ikke engang kan holde på et job," forklarer hun.

Flovheden handler blandt andet om tanken om, at børnene skal fortælle klassekammeraterne, at deres mor eller far går arbejdsløs.

Men ofte er skammen helt ubegrundet, siger psykologen. For børn betyder det nemlig ikke så meget, at en forælder har mistet jobbet.

Det vigtige er, hvordan forældrene takler det.

"Som forælder skal man sørge for at snakke åbent med børnene om situationen og vise, at man kan håndtere den. Man kan også fokusere på de positive ting ved, at nu er mor eller far mere hjemme," siger psykologen.

Børn kan også bedre håndtere drillerier i skolegården, hvis deres jobløse forældre ikke selv er flove.

Fornemmer børnene derimod, at forældrene er utrygge, bliver barnet selv utrygt, understreger Anne Kirsten Hansen.

Ingen ny cykel

Går far eller mor uden job så længe, at økonomien begynder at bløde, mærker børnene det mere konkret i hverdagen.

Når hver tredje svarer, at arbejdsløsheden går ud over forholdet til børnene, handler det for eksempel om de ting, familien må spare væk, fortæller parterapeut Ingrid Ann Watson.

"Der er måske ikke råd til at tage på ferie, gå til svømning eller få en ny cykel," siger hun.

Hun tilføjer, at det i det lange løb kan påvirke børnene socialt, at de ikke har råd til at deltage i de samme ting som kammeraterne.

Det handler om mere end penge

Simon Bauer fra Min A-kasse mener, at undersøgelsen er med til at hamre en tyk pæl gennem fordommen om, at arbejdsløse går og nyder livet.

"Det har negative konsekvenser for hele ens liv. Det skal man huske, når man debatterer, om arbejdsløse får nok ud af at tage et job. Det handler ikke kun om, hvorvidt man får 500 kroner mere om måneden," siger Simon Bauer.

Undersøgelsen er foretaget blandt 761 repræsentativt udvalgte ledige. Resultaterne indgår i bogen "Arbejdsløs - Verdens hårdeste job", der netop er udkommet.

Om undersøgelsen:
  • Undersøgelsen er foretaget blandt 761 repræsentativt udvalgte ledige danskere af analyseinstituttet SSI Danmark for Min A-Kasse.
  • Ud af de 761 respondenter har cirka to tredjedele børn
  • Af dem svarer cirka fire ud af ti, at de i en eller anden grad har skammet sig over deres arbejdsløshed over for deres børn
  • Hver tredje siger, at arbejdsløsheden har påvirket forholdet til børnene negativt.
  • Resultaterne i undersøgelsen indgår i bogen "Arbejdsløs - Verdens hårdeste job", som Min A-Kasse står bag.
  • Bogen kan hentes som gratis e-bog her.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.