Lars Løkke: Sæt dagpengene op

Lars Løkke Rasmussen (V) åbner op for, at ledige kan få mere i dagpenge. Gabet mellem løn og dagpenge er for mange blevet for stort, mener Venstre.
Alt for mange lider et stort tab i indkomst, når de bliver ledige. Derfor bør dagpengene måske sættes op i starten, foreslår Venstre-formand Lars Løkke Rasmussen.
Alt for mange lider et stort tab i indkomst, når de bliver ledige. Derfor bør dagpengene måske sættes op i starten, foreslår Venstre-formand Lars Løkke Rasmussen. Martin Sylvest/Scanpix.

Mange mennesker oplever, at dagpengene kun er et lille plaster på et stort sår. Gabet er ganske enkelt for stort mellem den tidligere løn og dagpengene på nu 17.600 kroner om måneden.

Det indtryk har man i Venstre. På den baggrund kom partiets formand for nylig med en opsigtsvækkende udtalelse. Han erklærer sig parat til at give ledige højere dagpenge.

I radioprogrammet 'Ring til oppositionen' på DR P1 talte Lars Løkke Rasmussen om den såkaldte dækningsgrad. Den er et udtryk for størrelsen af dagpengene set i forhold til ens tidligere løn. Desto større dagpengene er, jo større bliver dækningsgraden.

I P1 sagde Lars Løkke Rasmussen:

- Hvis du bliver arbejdsløs, er dækningsgraden i virkeligheden ikke ret høj.

Der kunne man ideelt set godt ønske sig, at dækningsgraden var større, for det vil anspore flere til at forsikre sig.

Solidariteten er truet

Dækningsgraden på dagpenge må højst være 90 procent af den tidligere løn og højst de nu omkring 17.600 kroner om måneden.

Loftet over dagpengene gør, at mange arbejdsløse får dækket betydeligt mindre end 90 procent af deres løntab ved ledighed.

Hvis man for eksempel bliver ledig fra en løn på 30.000 kroner om måneden, bliver ens dækningsgrad kun rundt regnet 60 procent.

Den lave dækningsgrad "udfordrer den solidariske model", sagde Lars Løkke Rasmussen i radioudsendelsen.

Med det mener han sandsynligvis, at for mange højt- og mellemlønnede mindskes interessen i at betale kontingent til en a-kasse, når dagpengene langt fra kan lukke hullet i deres økonomi ved arbejdsløshed.

Avisen.dk har bedt Venstre om at få uddybet formandens udtalelser. Men det har ikke kunnet lade sig gøre.

Forsikring skal lokke mere

Venstres arbejdsmarkedsordfører, Hans Andersen, bekræfter, at Venstre er optaget af, hvor meget folk får i dagpenge.

- Vi vil gerne gøre det mere attraktivt at forsikre sig mod arbejdsløshed. En måde at gøre det på er at få sat dækningsgraden op, siger Hans Andersen til Avisen.dk.

Hvis arbejdsløse skal have mere i dagpenge, kommer det selvsagt til at koste de offentlige kasser mere. Men Hans Andersen vil ikke komme med et bud på, hvor pengene skal komme fra.

Han vil lade den kommission, som regeringen har sat til at granske dagpenge, arbejde i fred.

- Der er mange forskellige muligheder for finansiering og for modeller for dagpenge. Men nu synes jeg, at vi skal lade Dagpengekommissionen komme med sine forslag, før vi går i detaljer, siger Hans Andersen.

Venstre har ved flere lejligheder slået fast, at et nyt system for dagpenge ikke må koste de offentlige kasser mere end i dag. Og et nyt system må ikke gøre, at der kommer færre mennesker på arbejdsmarkedet.

Ifølge Avisen.dk's kilder har den borgerlige blok ret meget kig på den svenske model for dagpenge. Her får ledige i begyndelsen i ret høj grad dækket deres løntab. Men desto længere tid på dagpenge, jo mindre bliver dækningen.

En anden mulig model kan være at lade folk, som har været tre år  i arbejde før ledighed, få en lidt højere sats i begyndelsen. Et forslag som tre vismænd kom med fornylig.

Enhedslisten giver Løkke ret

I Enhedslisten er partiets ordfører for arbejdsmarkedet, Christian Juhl, også optaget af at få dagpengene til at dække bedre.

- Løkke har ret i, at dagpengene ikke er fulgt med lønudviklingen. For snart mange år siden, var der mange, der fik de forventede 90 procent af den tidligere løn. Sådan er det jo langt fra længere, siger Christian Juhl til Avisen.dk.

Han vil derfor også meget gerne se på, hvordan dækningsgraden kan blive sat op. Det er dog særdeles vigtigt for Enhedslisten, at man  får et system, hvor de dårligst lønnede og dårligst uddannede på ingen måde kommer til at betale for, at bedre stillede kan få mere i dagpenge.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.