Deltidsansatte bliver klemt i dagpengesystemet

Over en halv million danskere arbejder på deltid, men dagpengesystemet er indrettet efter fuldtidsansatte. Det bør der rettes op på, siger HK.
Det er utroligt svært at genoptjene retten til dagpenge, når man ikke har 37 faste arbejdstimer om ugen, siger formanden for HK, Kim Simonsen.
Det er utroligt svært at genoptjene retten til dagpenge, når man ikke har 37 faste arbejdstimer om ugen, siger formanden for HK, Kim Simonsen. Claus Bech /Scanpix

Flere og flere er ansat på deltid, som vikarer eller i projektansættelser. Fagforeningen HK mener, at dagpengesystemet ikke tager højde for, at så mange er ansat på anderledes vilkår end normale fuldtidsansættelser.

Det skriver Politiken.dk.

I dag er en ud af fire ansat på deltid, og det er problematisk, at de har svært ved at genoptjene retten til dagpenge, mener HK.

- Hvis du skal have ret til dagpenge, skal du enten komme direkte fra en uddannelse, eller optjene hvad der svarer til et års fuldtidsarbejde. Det er utroligt svært, når man ikke har 37 faste arbejdstimer om ugen, siger formanden for HK, Kim Simonsen til Politiken.

16.000 arbejdsløse opbrugte deres ret til dagpenge i løbet af 2014. Det kræver 1924 lønnede arbejdstimer at genoptjene dagpengeretten, hvilket svarer til et års arbejde på fuldt tid.

600.000 er på deltid

Men de 600.000 danskere, som arbejder mindre end 37 timer om ugen, samt de mange vikarer og projektansatte, bør have lettere ved at komme tilbage i dagpengesystemet, mener Kim Simonsen.

- Vi foreslår, at man halverer genoptjeningsperioden til et halvt år og laver en trinvis indgang til a-kassen, som vil gøre det nemmere for folk, der ikke er på fuldtid, at få dagpenge, siger han til Politiken.

Selvom beskæftigelsen faldt under finanskrisen, fortsatte andelen af personer på deltid med at stige. Det sker fordi virksomhederne har opdaget, at der kan være fordele ved ansatte på deltid, siger Henning Jørgensen, arbejdsmarkedsforsker og professor ved Aalborg Universitet.

- En deltidsansat, der for eksempel kun arbejder fire timer om dagen, arbejder mere intenst end en fuldtidsansat og er lettere at få til at lægge en time ekstra. Det har virksomhederne fundet ud af, siger Henning Jørgensen til Politiken.

To millioner danskere er medlem af en a-kasse, men kun 18.000 er deltidsforsikrede.

Regeringens har nedsat en dagpengekommission, som man forventer vil komme med et udspil i slutningen af 2015.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.