Kontanthjælpen ryger: Nye regler rammer ægtepar

Ægtepar, som begge får kontanthjælp, kan få halveret deres ydelse som følge af den såkaldte 225-timers regel.
Niels Christian Barkholt fra Dansk Socialrådgiverforening, kalder det en unødig hård straf af ægtepar at tage hele den ene kontanthjælp.
Niels Christian Barkholt fra Dansk Socialrådgiverforening, kalder det en unødig hård straf af ægtepar at tage hele den ene kontanthjælp. Foto: Kristian Sønderstrup-Granquist

Kontanthjælpsmodtagere, der bliver fredet af kommunen, fordi de er for syge til at kunne finde 225 timers ordinært arbejde på et år, skal ikke vide sig for sikre.

I hvert fald ikke hvis de er gift med en anden kontanthjælpsmodtager.

Er man det, mister man som par hele den ene kontanthjælp, hvis den ene ægtefælle ikke lever op til 225-timers reglen.

Også selvom den anden ægtefælle er undtaget fra reglen på grund af sygdom.

Det bekræfter Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR) over for Avisen.dk.

"Da der er tale om et ægtepar, hvor den ene i en periode er undtaget (...) mens den anden fortsat er omfattet af kravet (...) vil den ægtefælle, der er omfattet af 225-timersreglen, miste retten til sin kontanthjælp, hvis personen ikke har opfyldt arbejdskravet," oplyser STAR i en mail til Avisen.dk.

Unødig hård straf

I Dansk Socialrådgiverforening kalder man det en unødig hård straf at tage hele den ene kontanthjælp fra ægteparrene. Især taget i betragtning, at den ene part faktisk er undtaget fra 225-timers reglen.

- Der er et paradoks i lovgivningen, hvor man faktisk kommer til at straffe nogle mennesker, der slet ikke skal stå til rådighed for arbejdsmarkedet, siger næstformand Niels Christian Barkholt til Avisen.dk.

Selvom det er den raske ægtefælle, der mister sin kontanthjælp, påvirker det også den syge.

- Man rammer jo den fælles husholdning, så parret til sammen får halvt så meget at leve for. Det vil marginalisere dem yderligere og bringe dem endnu længere væk fra arbejdsmarkedet, siger han.

Mister op til 15.000 kroner

Mange borgere sidder fast på kontanthjælp, fordi de hverken er berettiget til førtidspension, fleksjob, ressourceforløb eller revalidering. Alligevel bliver de fritaget fra 225-timers reglen, fordi kommunen vurderer, at de er for syge til at arbejde på ordinære vilkår.

Det vides endnu ikke, hvor mange af de syge på kontanthjælp, der er gift med en anden kontanthjælpsmodtager. Men det står fast, at parrene bliver ramt ekstra hårdt, når kontanthjælpsloftet og 225-timers reglen træder i kraft 1. oktober.

Som eksempel kan vi tage en syg mand, der er gift med en rask kvinde, som ikke lykkes med at finde 225-timers arbejde på et år.

Havde de to levet hver for sig, ville kvinden have mistet mellem 500 og 1.000 kroner om måneden. Men fordi hun er gift med en syg mand, mister hun nu i stedet hele sin kontanthjælp på mellem 10.000 og 15.000 kroner om måneden.

I december 2015 var otte ud af 10 ægtepar, hvor begge var på kontanthjælp, indvandrere. De fleste af dem vil nu været overgået til integrationsydelse, der er lavere end kontanthjælp. Men de bliver stadig ramt af 225-timers reglen.

Venstre: Ikke noget hul 

Hos regeringspartiet Venstre afviser man, at der er et lovmæssigt problem, når ægtepar på kontanthjælp risikerer at miste hele den ene kontanthjælp, selvom den ene part er fritaget 225-timers-kravet. 

- Jeg mener ikke, der er tale om noget hul i lovgivningen. Der er tale om, at vi i Danmark har gensidig forsørgerpligt, og det har vi på hele på sociale område. Er man gift, skal man forsørge sin ægtefælle, siger beskæftigelsesordfører Hans Andersen (V) til Avisen.dk. 

 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.