Socialrådgiverformand til politikerne: Ved I, hvem kontanthjælps-modtagerne er?

Når politikerne siger, "at det skal kunne betale sig at arbejde," vidner det om, at de ikke har styr på, hvem kontanthjælpsmodtagerne er, vurderer formanden for Dansk Socialrådgiverforening.
Majbrit Berlau tvivler på, at politikere som blandt andre beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) har helt styr på, hvem kontanthjælpsmodtagerne egentlig er.
Majbrit Berlau tvivler på, at politikere som blandt andre beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) har helt styr på, hvem kontanthjælpsmodtagerne egentlig er. Foto: Scanpix/arkiv

Har politikerne styr på, hvem kontanthjælpsmodtagerne er?

Det sætter formand for Dansk Socialrådgiverforening Majbrit Berlau spørgsmålstegn ved i et debatindlæg på Altinget.dk.

"Politikernes vedvarende mantra om, at ”det skal kunne betale sig at arbejde”, samt at manglende motivation er en væsentlig årsag til, at folk er på kontanthjælp, tyder altså på en stor mangel på viden om, hvem kontanthjælpsmodtagerne er," skriver Majbrit Berlau blandt andet.

Socialrådgiverformanden henviser til, at beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) vurderede i februar, at godt 8.000 fuldtidspersoner ville blive ramt økonomisk af regeringens nye 225-timers regel. Men for et par uger siden sendte KMD varslingsbreve ud til 48.777 kontanthjælpsmodtagere, som fik at vide, at de har udsigt til at blive ramt. 

Der er "bekymrende langt" mellem de to tal, mener Majbrit Berlau.

Hun henviser til en undersøgelse, som Dansk Socialrådgiverforening lavede i foråret. Den viste, at op mod 90 procent af kontanthjælpsmodtagerne har fysiske og/eller psykiske helbredsproblemer. Og det er disse problemer, der er medvirkende årsager til, at de står uden for arbejdsmarkedet. Undersøgelsen viste også, at hver fjerde havde fysiske handicap som spastiske lammelser og/eller kroniske fysiske sygdomme. 

Og det er altså de mennesker, regeringen vil have ud på arbejdsmarkedet ved blandt andet at indføre kontanthjælpsloft og 225-timers regel, slår Majbrit Berlau fast.

"Som socialrådgivere har vi gentagne gange advaret om, at de pågældende borgere ingen, eller meget ringe, mulighed har for at agere på politikernes økonomiske incitamenter," skriver hun i debatindlægget på Altinget.dk.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.