Kommune vil tjekke førtidspensionister: Kan de arbejde?

Aarhus Kommune vil se på, om nogle af de borgere, som fik førtidspension på den gamle ordning, skal fratages pensionen.
Aarhus Kommune går til kamp mod socialt bedrageri. Det betyder, at kommunen blandt andet vil tjekke nogle af de borgere, som fik tildelt førtidspension før 2013 efter de gamle regler.
Aarhus Kommune går til kamp mod socialt bedrageri. Det betyder, at kommunen blandt andet vil tjekke nogle af de borgere, som fik tildelt førtidspension før 2013 efter de gamle regler. Foto: Scanpix/Modelfoto

I Aarhus skal en række borgere, som fik tilkendt førtidspension før 2013, have deres sag vurderet igen for at se, om de stadig er berettiget til pension. Det skriver nyhedsmediet Denoffentlige.dk.

Det er et af de fem ekstra tiltag, som Aarhus Kommune vil gennemføre i løbet af 2016 for at komme socialt bedrageri til livs, oplyser kommunens social- og beskæftigelsesrådmand, Thomas Medom.

Førtidspension og sort arbejde

Loven giver i forvejen kommuner mulighed for at tage en førtidspension fra borgere, hvis deres arbejdsevne viser sig at være væsentligt forbedret. Derfor vil Aarhus Kommune gennemgå en række sager og vurdere, om borgeren enten har fået det markant bedre eller har gjort sig skyldig i socialt bedrageri - for eksempel hvis borgeren har udført sort arbejde.

Blandt de andre tiltag er netop også mere virksomhedskontrol, der skal afsløre sort arbejde.

Og så vil kommunen tjekke, om kontanthjælpsmodtagere har opgivet falsk bopæl for at fremstå som enlige, skjuler formuer eller rejser til udlandet uden tilladelse.

Handler ikke om mistillid

Jagten på sociale bedragere skal dog ikke ses som en mistænkeliggørelse af alle arbejdsløse og førtidspensionister, understreger Thomas Medom.

"Socialt bedrageri er et emne, der virkelig kan bringe sindene i kog. Nogle vil altid stramme kontrolskruen en tand mere, mens andre frygter et kontrolsamfund, der driver klapjagt på borgere uden for arbejdsmarkedet. For mig er det vigtigt, at vi holder balancen, så vi sikrer en effektiv kontrol med de fælles midler, uden at man som ledig eller pensionist skal føle sig unødigt mistænkeliggjort, skyldig eller flov," siger han til Denoffentlige.dk, og fortsætter:

"Jeg synes, at vi holder balancen, og temakontrollerne handler lige så meget om læring som om kontrol. Vi skal høste nogle erfaringer, som vi kan bruge til at udvikle den permanente kontrolindsats."

Kontrollen er derfor målrettet bestemte områder, hvor der er mistanke om snyd, og ikke mod alle modtagere af sociale ydelser.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.