LA i flæsket på ydelses-snydere: De pisser på os!

Alt for mange snyder, og det går ud over både ydelser og holdningen til dem, der har brug for samfundets hjælp, mener Liberal Alliances nye beskæftigelsesordfører, Laura Lindahl.
Det er ikke mindst Laura Lindahls eget parti, Liberal Alliance, der har holdt liv i en løbende diskussion af størrelsen af sociale ydelser, og om det kan betale sig at arbejde. Men nu vil den nye beskæftigelsesordfører hellere have sat fokus på, socialt bedrageri og sort arbejde. 
Det er ikke mindst Laura Lindahls eget parti, Liberal Alliance, der har holdt liv i en løbende diskussion af størrelsen af sociale ydelser, og om det kan betale sig at arbejde. Men nu vil den nye beskæftigelsesordfører hellere have sat fokus på, socialt bedrageri og sort arbejde.  Jens Nørgaard Larsen, Scanpix

Politikerne på Christiansborg skal fremover tale mindre om, at det skal kunne betale sig at arbejde og mere om socialt bedrageri og sort arbejde.

Det mener Laura Lindahl, ny beskæftigelsesordfører og dermed afløser for Joachim B. Olsen i Liberal Alliance.

Hun vil som noget af det første forsøge at få afdækket omfanget af socialt bedrageri og sort arbejde og mulighederne for at sætte ind mod snyderiet. Det sker ifølge Laura Lindahl ud fra et hensyn til samfundets svageste.

Pisser på skatteyderne

- At begå socialt bedrageri er at pisse på skatteyderne. Og det er respektløst over for de mennesker, der har brug for ydelserne – både i forhold til de ressourcer, der går fra de svageste som følge af bedrageriet, og i form af den måde vi opfatter og taler om modtagere af sociale ydelser, fordi snyderiet er så udbredt.

- Hvad sort arbejde angår, er det umoralsk og uacceptabelt, at nogle tager andre folks penge samtidig med, at de tjener deres egne – uden at lægge noget i fælleskassen, siger Laura Lindahl.

KMD Analyse opgjorde i 2011 det sociale bedrageri i Danmark til mellem syv og 12 milliarder kroner, og Rockwool Fonden har opgjort den sorte økonomi til 31 milliarder kroner i 2014.

Klarhed efterlyses

Men Laura Lindahl mener, der er behov for yderlige klarhed over, hvor stort omfanget af snyderiet er, og hvilke muligheder der er for at gribe ind.

- Der har været lidt svingende beregninger af, hvor meget det sociale bedrageri og sorte arbejde fylder. Det er alle de manøvrer, man gør, når man arbejder samtidig med, at man modtager ydelser, skifter adresse for få forsørgertillæg som enlig uden at være det og får SU som udeboende, selv om man bor hjemme.

- Jeg er ikke interesseret i dyneløfteri, men det er dybt kritisabelt, når folk udnytter et velfærdssystem, der er til for de svageste, til at få dagpenge, kontanthjælp og så videre, lyder hendes moralske opsang.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.