Kommune til handicappede Bianca: Ingen hjælp til ferie

Der var ingen hjælp at hente fra kommunen, da udviklingshæmmede Bianca Pedersen ville på ferie. Nu er det op til hende selv at betale for pædagogisk ledsagelse, hvis hun skal ud.
Bianca Pedersen er udviklingshæmmet, men hun kan ikke få hjælp til at komme på ferie, fordi Holbæk Kommune har et serviceniveau på nul dage for ledsagelse på ferier for handicappede. Nu har hendes mor, Anne-Lise Pedersen, klaget til Ankestyrelsen
Bianca Pedersen er udviklingshæmmet, men hun kan ikke få hjælp til at komme på ferie, fordi Holbæk Kommune har et serviceniveau på nul dage for ledsagelse på ferier for handicappede. Nu har hendes mor, Anne-Lise Pedersen, klaget til Ankestyrelsen Privatfoto

I efteråret var 31-årige Bianca Pedersen tre dage på ferie i Svendborg med sin kæreste.

Med på ferien var også en socialpædagog fra det døgnbemandede botilbud, hvor Bianca bor. Bianca er nemlig udviklingshæmmet og lider af epilepsi.

Men det var Bianca selv, som måtte betale for, at pædagogen brugte sine fridage på ferieturen. Holbæk Kommune sagde nemlig nej til at bevilge ledaget ferie.

- Der var ikke noget alternativ til selv at betale, for Bianca har brug for hjælp og kan ikke klare sig selv. Jeg kan i et vist omfang også godt hjælpe, men hvor mange 31-årige har lyst til at have mor med, når de skal på ferie med kæresten? spørger Biancas mor Annelise Pedersen.

- Selvom Bianca er handicappet, så har hun jo de samme behov for ferie og privatliv som alle os andre, siger hun.

Ingen penge til ledsaget ferie

Bianca har boet på et døgnbemandet botilbud i Kalundborg, siden hun var 18 år. Men det er Holbæk Kommune, hvor Anne-Lise Pedersen bor, som skal betale udgifterne

- Jeg har aldrig haft et problem med at have et barn, der er handicappet, men jeg har haft problemer med alt det, jeg skal kæmpe mod, for at hun kan få den hjælp, hun har brug for, siger Anne Lise-Pedersen.

En nylig offentliggjort undersøgelse fra Kommunernes Landsforening (KL) viser, at næsten hver femte kommune har et serviceniveau på nul dage for pædagogisk ledsagelse på ferier for handicappede på bosteder.

Ifølge formanden for KL's Social- og Sundhedsudvalg, Thomas Adelskov (S), betyder det ikke, at de handicappede ikke kommer ud. Det betyder bare, at hjælpen prioriteres lokalt i botilbuddene, forklarer han.

Men Bianca Pedersens afslag på ledsaget ferie fortæller en anden historie.

- I Holbæk Kommunes serviceniveau for §85-støtte indgår ikke ledsagelse til ferie, hvorfor der ikke kan gives bevilling, lyder det direkte i et brev fra Holbæk Kommune.

I stedet henviser kommunen til, at Bianca må lave aftaler med bekendte eller private tilbud, der tilbyder ledsagelse.

Hun bliver mere og mere handicappet

Det er ikke kun ferieturen, som Bianca ikke kan få hjælp til. Tidligere fik hun to timers ledsagelse hver uge, så hun kunne komme ned i det lokale motionscenter, men den hjælp er også blevet taget fra hende.

- Hun har ikke nogen ledsagelse mere overhovedet, andet end det hun selv kan betale for. Hun isolerer sig mere og mere, og det er min oplevelse, at i de år hun har boet på bostedet er hun blevet mere og mere handicappet.

- Bianca kopierer dem, hun er sammen med. Derfor er det så vigtigt, at hun kommer så meget som muligt ud blandt alle os andre, fordi hun efterligner dem, hun er sammen med, siger Anne-Lise Pedersen.

Hun understreger, at det ikke er personalet på botilbuddet, som er problemet. Tværtimod.

- Pædagogerne vil gerne hjælpe Bianca, men de bliver bremset af systemet, af reglerne og først og fremmest af manglende ressourcer.

- Man tager altid først fra dem, der ikke selv kan forsvare sig og råbe op. Og det værste er, at Bianca og andre som hende ikke har en chance for at forstå hele det her spil om penge, regler og ressourcer. De synes bare, det er surt, når de ikke kan komme på ferier eller udflugter.

Anne-Lise Pedersen har nu klaget til Ankestyrelsen over Holbæk Kommunes afslag på ledsagelse. Nu venter hun på afgørelsen og håber på, at det kan bane vej for, at Bianca kan komme på ferie næste år. Her vil Bianca og hendes kæreste gerne fem dage til Samsø.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.