Forslag: Giv udviklingshæmmede ret til ledsaget ferie

Enhedslisten vil udvide ledsageordningen, så også udviklingshæmmede og hjerneskadede får et retskrav på at få hjælp til at komme på ferie.
- Selvom det så måtte koste et trecifret millionbeløb, så må vi anstændigvis sikre, at svært handicappede får mulighed for at komme på ferier og ikke bare sidder spærret inde på deres botilbud, siger Enhedslistens handicapordfører, Jakob Sølvhøj.
- Selvom det så måtte koste et trecifret millionbeløb, så må vi anstændigvis sikre, at svært handicappede får mulighed for at komme på ferier og ikke bare sidder spærret inde på deres botilbud, siger Enhedslistens handicapordfører, Jakob Sølvhøj. Betina Garcia/Scanpix

I Danmark har handicappede, som ikke kan klare sig alene, ret til en ledsageordning på mindst 15 timer om måneden, så de for eksempel kan komme på ferie eller en tur i biografen.

Men retten gælder ikke for udviklingshæmmede og hjerneskadede, som har brug for socialpædagogisk bistand. De risikerer at havne i en situation, hvor de slet ikke får hjælp til at komme på ferier eller til fritidsaktiviteter, som Avisen.dk tidligere har beskrevet.

Det vil Enhedslisten nu lave om på med et forslag om at ændre serviceloven. 

- Det er fuldstændig uacceptabelt, at en gruppe af handicappede borgere er afskåret fra at gøre brug af en ledsageordning. Vi ønsker i al sin enkelthed, at de handicappede borgere, der i dag ikke er omfattet af retten til ledsalgelse, bliver det, siger Enhedslistens handicapordfører, Jakob Sølvhøj til Avisen.dk

5000 ekstra får ret til ledsaget ferie

Landsforeningen for udviklingshæmmede (LEV) har vurderet, at Enhedslistens forslag vil betyde, at omkring 5000 flere vil få ret til ledsagelse.

På den baggrund har Enhedslisten vurderet, at det vil koste 150- 200 millioner kroner at udvide retskravet om ledsagelse.

Tidligere socialminister Manu Sareen (R) sagde før sidste års folketingsvalg, at den samlede udgift kan være væsentlig større. Men det har ikke været muligt for Enhedslisten at få Socialministeriet eller Finansministeriet til at give et bud på, hvor store omkostningerne så vil være. 

- Det er jo selvfølgelig en udfordring, at det er umuligt, at få et klart svar på, hvad det vil koste. Men selvom det så måtte koste et trecifret millionbeløb, så må vi anstændigvis sikre, at svært handicappede får mulighed for at komme på ferier og ikke bare sidder spærret inde på deres botilbud, siger Jakob Sølvhøj.

Dansk Folkeparti er positive

Venstre har selv tidligere fremlagt et stort set identisk forslag, da partiet var i opposition. Det skete i forbindelse med Venstres finanslovsforslag for 2015. Det har dog ikke i denne omgang været muligt at få en kommentar fra regeringspartiet til, om Venstre har tænkt sig at støtte Enhedslistens forslag.

Hos Dansk Folkeparti betegner handicapordfører Karina Adsbøl det også som et problem, at man ikke har overblik over omkostningerne ved at udvide retten til ledsagelse. Men hun erklærer sig grundlæggende positiv over for Enhedslistens forslag.

- Vi vil meget gerne være med til at finde nogle holdbare løsninger. Spørgsmålet er så, om vi skal gøre det på den her måde, eller om vi skal rejse det i forbindelse med den revision af voksenbestemmelserne i serviceloven, som ministeren har lagt op til, siger Karina Adsbøl.

Socialdemokraterne vil åbne for brugerbetaling

Hos Socialdemokraterne er handicapordfører Orla Hav ikke meget for at forholde sig til Enhedslistens konkrete forslag. 

Han åbner derimod op for, at løsningen kan blive at ændre på reglerne, så der bliver åbnet op for brugerbetaling for udviklingshæmmede, der har brug for socialpædagogisk ledsagelse på ferier.

En række kommuner er blevet tvunget til at betale penge tilbage til handicappede borgere, efter at først Statsforvaltningen og siden Social- og Indenrigsministeriet har slået fast, at det er ulovligt at opkræve betaling fra de handicappede for at få pædagoger med på ferier og udflugter.

- Vi har gang i en dialog med socialministeren, og vi har bekræftet hinanden i, at det er udformet på en uhensigtsmæssig måde, som det er i dag, siger Orla Hav og fortsætter:

- Jeg tror, der ligger en løsning, der hedder, at tilkøb bliver en mulighed.

Fuldstændig uansvarligt

I landsforeningen LEV glæder politisk konsulent Thomas Gruber sig over Enhedslistens forslag.

- En ledsageordning på 15 timer om måneden er bestemt ikke imponerende, men det repræsenterer et minimum. Og som det har udviklet sig i kommunerne de seneste år, så er mulighederne for ledsagelse blevet stadigt mindre. Derfor er der brug for en entydig rettighed, siger han.

Men meldingen fra Socialdemokraterne om, at man overvejer at åbne op for tilkøb, skaber derimod dybe panderynker i landsforeningen for udviklingshæmmede. Det kan betyde, at kommuner i stor stil dropper betalt ledsagelse og i stedet begynder at sende regningen for pædagogisk ledsagelse videre til borgerne, lyder det.

 - Vi synes, det vil være fuldstændig uansvarligt at begynde at tale om tilkøb og indføre brugerbetaling, hvis man ikke samtidig garanterer, at der er minimumsrettigheder for ledsagelse, også for dem som ikke har betalingsevne, siger Thomas Gruber.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.