Johanne Schmidt: Derfor har "Sorte-Bertel" vundet vores respekt

I 00'erne var han centrum for rungende kritik fra den yderste venstrefløj. Men Bertel Haarders store respekt for folkestyret er vigtigt at anerkende, siger en af Enhedslistens frontpersoner.
- Det er jo nærmest tragikomisk, at ”Sorte-Bertel”, som jeg har demonstreret mod i årtier er den mest populære minister, siger Johanne Schmidt-Nielsen.
- Det er jo nærmest tragikomisk, at ”Sorte-Bertel”, som jeg har demonstreret mod i årtier er den mest populære minister, siger Johanne Schmidt-Nielsen. Foto: Scanpix/arkiv

”Sorte-Bertel”. Sådan kaldte man Bertel Haarder, dengang Johanne Schmidt-Nielsen (EL) sammen med mange andre unge demonstrerede mod den daværende undervisningsminister i 00’erne.

Men forhistorien til trods, har Bertel Haarder fået et skulderklap fra netop Enhedslistens vælgere.

Han er nemlig den eneste minister i Venstre-regeringen, som ikke får dumpekarakter blandt Enhedslistens vælgere. Det viser en rundspørge blandt et repræsentativt udsnit af befolkningen.

Stor respekt for Bertel

- Det er jo nærmest tragikomisk, at ”Sorte-Bertel”, som jeg har demonstreret mod i årtier, er den mest populære minister. Det siger noget om Venstres udvikling, lyder det fra Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsen, da Avisen.dk viser hende vælgernes dom over ministrene.

- Personligt har jeg stor respekt for Bertel Haarder. Det tror jeg også, mange af venstrefløjens vælgere har.

Den nuværende integrationsordfører for Enhedslisten peger desuden på, at respekten for Bertel Haarder især skyldes hans store anerkendelse af folkestyret.

- Den demokratiske samtale og hele højskolebevægelsens ånd gennemsyrer Bertels måde at tænke politik, og det er der grund til at have respekt for.

Ikke en fra handelsskole-Venstre

Ikke en eneste vælgergruppe dumper Bertel Haarder i rundspørgen. Derudover får den nuværende kultur- og kirkeminister også den højeste gennemsnitskarakter blandt ministrene.

Johanne Schmidt-Nielsen mener, at respekten blandt vælgerne for Bertel Haarder også bunder i, at han skiller sig ud fra sine ministerfæller.

- Han tilhører jo ikke handelsskole-Venstre, han tilhører jo højskole-Venstre og dermed også nogle grundtanker om fællesskab og frihed, som ikke er knyttet til hverken højre eller venstre, men som er en del af den danske DNA, siger hun og tilføjer:

- Han er jo også en af de politikere, hvor man ikke er i tvivl om, at han mener, det han siger.

Til trods for de mange rosende ord, ønsker Johanne Schmidt-Nielsen ikke at svare på, om Bertel Haarder ligefrem skulle have haft en højere karakter.

Selvom Bertel Haarder består blandt Enhedslistens vælgere, får han kun "2" på 12-skalaen, hvilket er det absolutte minimum for bestået.

- Han kan da trøste sig med, at han lige nøjagtig er bestået, siger Johanne Schmidt-Nielsen.

Ingen fjender på Borgen

Hovedpersonen selv, Bertel Haarder, glæder sig over, at samtlige vælgergrupper inklusiv Enhedslisten ikke har fundet ham for let.

- Jeg er for det første glad for, at jeg vist nok ikke har fjender på Christiansborg. Og jeg er glad for den danske politiske kultur, hvor man kan respektere hinanden, selvom vi er rygende uenige, lyder det fra Bertel Haarder og tilføjer:

- Også har jeg et godt personligt forhold til både Johanne Schmidt-Nielsen og Pernille Skipper. Jeg ser jo ikke Enhedslisten som noget dårligt i alle henseender. Jeg er rygende uenige med dem på en række vigtige punkter, men derfor kan vi jo godt respektere hinanden.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.