Bertel! Hvorfor kan alle lide dig?

Som den minister, der får færrest prygl af vælgerne, har Avisen.dk spurgt Bertel Haarder om, hvorfor han tror, befolkningen så godt kan lide ham.
Bertel Haarder hitter både blandt vælgerne på både højre- og venstrefløjen. Selv de unge er fan af den i dag 71-årige minister.
Bertel Haarder hitter både blandt vælgerne på både højre- og venstrefløjen. Selv de unge er fan af den i dag 71-årige minister. Arkivfoto: Asger Ladefoged/Scanpix

At rose sig selv kan være svært.

Kultur- og kirkeminister Bertel Haarder vil dog gerne give sit bud på, hvorfor et repræsentativt udsnit af befolkningen i en ny måling har valgt at give ham højeste karakter blandt Venstre-regeringens ministre.

Se alle ministrenes karakterer her.

- Jeg tror, det hænger sammen med, at jeg er meget kendt, og jeg hører tit, at man siger, jeg er autentisk. Jeg virker ærlig. Det er det, jeg har hørt, forklarer Bertel Haarder og tilføjer:

- Man kan fornemme, hvad jeg er for en person. Jeg lægger også vægt på at være mig selv i alt, hvad jeg gør.

Mener hvad han siger

Ministeren holder i sig ikke tilbage med at revse, at politik i hans optik er blevet alt for analyseret og strategisk.

- Det glemmes ofte, at vi politikere mener, det vi gør og siger, lyder det bestemt fra Bertel Haarder.

Han er sikker på, at hans egen loyalitet over for egne synspunkter og holdninger fremfor strategiske beslutninger er en af årsagerne til, at vælgerne synes godt om ham.

 - Det har måske også noget at gøre med min nuværende ministerpost. Det kan jeg ikke afvise. Men det kan også være, fordi folk kender mig så godt, og det derfor er svært at mistænke mig for alle mulige ting, siger han.

Folkemødets fadder

Flere politiske kommentatorer peger på, at Bertel Haarders opvækst på en højeskole og siden aktive virke som højskolemand er noget, der giver bred appel på tværs af politiske skel.

Og netop højskolen er også et emne, som ministeren hurtigt selv bringer på bane.

Bertel Haarder fortæller, at han ofte har brugt sin baggrund i højskolemiljøet i sin efterhånden lange politiske karriere til at forstå vigtigheden af, at man skal kunne tale sammen, selvom man er "stærkt uenige", som han selv siger.

Hvad mener du om Løkke og Co.'s præstationer? Deltag i debatten på Avisen.dk's Facebook-side - klik her

I 1980'erne lancerede han som undervisningsminister højskolemøder i Sorø, som en mulighed for at lærere kunne mødes og debattere undervisningspolitik. 

I 2011 lancerede han som indenrigsminister Folkemødet på Bornholm, og begge dele er stadig aktive årligt tilbagevende begivenheder.

- Min højskolebaggrund har gjort mig til dialogens og debattens mand, og derfor syntes jeg, vi skulle have et folkemøde. Jeg tror, det er noget, folk synes om. At det er muligt at have en dialog, sådan som vi kan på Folkemødet, hvor alle han være med.

Kærlighed til posten

Bertel Haarder indtog også toppen, da en lignende undersøgelse blev lavet blandet et repræsentativt udsnit af befolkningen for fem måneder siden.

Men hvad gør så en god minister? Her kræves der ingen betænkningstid:

- En god minister er en, der har kærlighed til sit område, det er det allervigtigste. Det må ikke bare være et led i et avancement, man skal have kærlig til sit område – uden kærlighed går det simpelthen ikke, fastslår han og tilføjer:

- Det er jo kærligheden, der giver engagement, og at man udholder så lange arbejdsdage, som ministre har.

Og så skal man være dybt samfundsengageret, lyder formaningen:

- Man skal forarges over forhold, som ikke er rimelige. Og hvis ikke man brænder for noget, skal man holde op.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.