Joachim B. om huslejetilskud til ledige: "Dårlig brug af skatteydernes penge"

Kontanthjælpsloftet vil ikke føre til kæmpe stigning i hjemløshed, lyder det fra LA-politikeren. Han advarer storby-kommuner mod at undergrave formålet med kontanthjælpsloftet.
Når man ser på det beløb, som der udbetales i kontanthjælp, så kan man godt finde boliger overalt i Danmark - også i de store byer.
Når man ser på det beløb, som der udbetales i kontanthjælp, så kan man godt finde boliger overalt i Danmark - også i de store byer. Foto: Scanpix/arkiv

Alle danskere på kontanthjælp har råd til en bolig. Også efter at kontanthjælpsloftet er indført.

Derfor er der slet ingen grund til, at seks kommuner med København og Aarhus i spidsen vil have lov til at yde et midlertidigt huslejetilskud til udsatte borgere, der rammes af kontanthjælpsloftet.

Sådan lyder det fra Liberal Alliances fungerende beskæftigelsesordfører, Joachim B. Olsen. 

- Umiddelbart er jeg meget kritisk over for det. Når man ser på det beløb, som der udbetales i kontanthjælp, så kan man godt finde boliger overalt i Danmark - også i de store byer. Man kan måske ikke bo inde midt på Østerbro, men det er også fint nok, siger Joachim B. Olsen til Avisen.dk.

Må ikke undergrave kontanthjælpsloftet

Regeringen har givet de seks kommuner grønt lys til at arbejde videre med et nyt frikommuneforsøg om at skabe billige boliger og mere fleksible boligløsninger. Men de konkrete forslag skal også godkendes i Folketinget først i det nye år.

Både Aarhus-rådmand Thomas Medom (SF) og Københavns socialborgmester, Jesper Christensen (S), har forklaret til Avisen.dk, at huslejetilskuddet skal gives for at modvirke udsættelser og hjemløshed som en konsekvens af kontanthjælpsloftet og andre lave ydelser.

Men Joachim B. Olsen advarer kommunerne mod at gå for langt med deres frikommuneforsøg, hvis de skal have opbakning på Christiansborg.

- Hvis det er en ordning, som på en eller anden måde undergraver det, som et flertal i Folketinget har besluttet omkring kontanthjælpsloftet, så er det dårlig brug af skatteydernes penge.

- Og så køber jeg slet ikke præmissen om, at kontanthjælpsloftet vil føre til en kæmpe stigning i hjemløshed. Vi har stadig verdens højeste kontanthjælp, og de beløb, man modtager i Danmark, er af en sådan størrelse, at man godt kan finde et sted at bo. Også i og omkring de store byer, siger han.

Må ikke være langvarigt tilskud

Ifølge kommunerne vil det være til gavn for både borgerne og kommunekassen at lade kommunekassen betale en del af huslejen, hvis alternativet er udsættelse og hjemløshed. En plads på et forsorgshjem løber nemlig op i 1.000 kroner om dagen.

I ansøgningen om frikommuneforsøget understreges det, at der skal være både en faglig begrundelse og en "business case", der viser en økonomisk fordel for kommunen ved at investere i boligmuligheden.

Derfor er kommunerne også klar til selv at finde pengene til det midlertidige huslejetilskud. Men det er ikke nok til at dæmpe Joachim B. Olsens bekymring.

 - Vi ønsker sådan set kommunal selvbestemmelse i endnu højere grad, men det forudsætter, at kommunerne selv bærer omkostningerne fuldt ud. Og hvis det her er med til at fastholde folk på kontanthjælp, så er staten jo også med til at betale, siger Joachim B. Olsen.

Selv om han som udgangspunkt er kritisk, vil Joachim B. Olsen ikke helt afvise kommunernes ønske om et ekstra huslejetilskud. Men forsøgsordningen skal strikkes sammen, så der er snævre rammer for brugen og omfanget.

- Der kan være en idé i det, hvis det er en akut situation en måned eller to, mens man leder efter en ny bolig. Men det skal ikke være et tilskud, som gives i længere tid, for det er slet ikke meningen, at man skal være på kontanthjælp i længere tid. Man skal arbejde.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.