Jalousi på jobbet: Vi er misundelig på kollegaen

42 procent af danskerne har prøvet at være misundelig på en kollega på arbejdspladsen, viser ny meningsmåling. Forholdet til chefen skaber splid.
Kirsten har været misundelig og irriteret på en tidligere kollega, der tog æren for hendes arbejde.
Kirsten har været misundelig og irriteret på en tidligere kollega, der tog æren for hendes arbejde. Foto: Victor Emil Kristensen

Hvorfor var det lige Peter, der fik lønforhøjelse? Hvorfor får jeg aldrig lov til at holde fri i skoleferierne? Det er da også bare, fordi han går rundt og gnubber albuer med chefen. Og selvom det var mig, der havde lavet alt fodarbejdet til sidste projekt, så var det alligevel Mette, der høstede rosen.

Årsagerne kan være mange, men misundelse og jalousi rettet mod kollegaer er et udbredt problem på danske arbejdspladser. Det viser en meningsmåling, som Wilke har udarbejdet for Avisen.dk.

Det er både ubehageligt og skaber et dårligt arbejdsmiljø, og i sidste ende kan det endda føre til, at man vælger at stoppe på det pågældende arbejde, siger en erhvervspsykolog i dag til Avisen.dk.

42 procent af danskerne har nemlig oplevet at være misundelige på arbejdspladsen. Det er især forholdet til chefen, der er kilden til jalousi på arbejdspladsen.


Svarene er indhentet fra de 42 % af danskerne, der har oplevet misundelse på arbejdspladsen. De adspurgte har haft mulighed for at krydse flere felter af.

Bedre arbejdstider skaber splid

Hvis der er noget, som kan skabe splid på arbejdspladsen, er det, hvis nogle føler, at enkelte altid får fordele i forhold til arbejdstid eller ferie. Hele 43 procent af de misundelige danskere har oplevet, at det var når kollegaen kunne gå tidligt for at hente børnene fra institution eller holde sommerferie i juli, at de følte irritationen komme op til overfladen.

Avisen.dk gik på gaden for at tale med danskerne om jalousi på jobbet. Den 50-årige indkøber Kirsten fortæller ligesom flere andre i undersøgelsen, at hun kan blive jaloux, hvis en kollega får urimelig ros fra chefen.

- Hvis andre tager kredit for mit arbejde og får ros af chefen, så kan jeg godt blive irriteret og misundelig. Især hvis det er et større stykke arbejde, der roses i en stor forsamling. Det er en type, som jeg tidligere har arbejdet sammen med. Men så fortæller jeg jo bare den pågældende person, hvad jeg føler, siger Kirsten.

Og Emil på 21 år kan genkende billedet fra undersøgelsen. Han arbejder som pædagogmedhjælper.

- Der er nogle folk, der kan få fri eller få bedre vagter, fordi chefen bedre kan lide dem. Det er ikke særlig rart, og det er skide irriterende, at der kommer nogle ind og får det bedre, selvom vi har samme stilling. Men hvad skal jeg gøre ved det? Hvis jeg siger noget til chefen, så kan han jo bare fyre mig, siger Emil.

Folkeskolelæreren Stefan på 50 år kan fortælle den anden side af sagen. For det kan være lige så ubehageligt at være målet for misundelse som selv at føle det.

- Nogle syntes, at jeg var privilegeret hos ledelsen og dermed fik fordele, da jeg havde nogle idéer, som jeg fik lov til at føre ud. Jeg følte, at vi arbejde sindssyg hårdt, og derfor fik vi selvfølgelig bedre arbejdsforhold og mere fleksible arbejdstider. Det resulterede i sure miner, stikpiller og begyndende udstødelse. Der blev hvisket i krogene, og man kunne mærke, at når man kom ind i et lokale, så blev der pludselig stille. Jeg tog det op på et fællesmøde og spurgte, om de var misundelige over, at vi kunne arbejde på en anden måde. Så fik de pludselig røde ører, siger Stefan.

Når chefen uddeler pengeposer, resulterer det i mobning

Når ledelsen på et arbejde deler ud af rundhåndede forfremmelser og lønforhøjelser, skaber det også drama på arbejdspladsen. 27 procent af de jaloux danskere markerer nemlig en lønforhøjelse, der gik deres næse forbi og i stedet endte hos en kollega, som årsag til jalousi, hvilket Elin på 67 år uddyber.

- Man kunne jo godt mærke, at hvis man havde fået et tillæg af chefen, så blev man lige lagt på is i et stykke tid af kollegaerne. Sådan lidt mobning der gik over igen efter en 14 dages tid. Det var især penge og forfremmelser, der gjorde folk misundelige. Så blev der hvisket ”Hvorfor var det lige hende og ikke mig?” i krogene, siger Elin, som er tidligere kontormedarbejder.

Det kan Britt på 57 år, der arbejder med kundeservice, genkende, også selvom hun ikke engang selv ville have forfremmelsen. Det var bare uretfærdigt.

- Jeg syntes ikke, at hun fortjente den plads, hun havde møvet sig op på. Jeg ved ikke, om man kan kalde det misundelse, når nu jeg ikke selv ville have den. Det var mere fordi, man viste, at hun havde skaffet sig pladsen med spidse albuer og ved at indynde sig hos cheferne, siger Britt.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.