Spørgeskema hjalp stressramte Ida tilbage i arbejde

Ida Sandberg var så syg af stress, at hun blev indlagt med føleforstyrrelser. Hun mener, at et spørgesskema med forslag til behandling hjalp hende til at få styr bedre styr på arbejde og fritid
På neurologisk afdeling opdagede Ida Sandberg, at hun ikke var alene med sin stress.

På neurologisk afdeling opdagede Ida Sandberg, at hun ikke var alene med sin stress.

Foto: Privat

Ida Sandberg var så syg af stress, at hun slet ikke kunne overskue, hvad der kunne hjælpe hende.

Hun kæmpede sig gennem et spørgeskema med op mod 80 spørgsmål lavet af virksomheden Comeback og synes, at resultatet af testen har været en stor hjælp for hende.

- Jeg fik et link til testen på mail og kan huske, at jeg blev irriteret og tænkte, nu må de stoppe. Det blev bare ved og ved, og jeg synes ikke spørgsmålene gav mening, og det er svært at overskue, når man er syg med stress. Men jeg er virkelig glad for, at jeg gennemførte det, siger hun.

Virksomheden Comeback har udviklet en metode til at nedbringe sygefravær. Metoden har fået ros af Arbejdsmarkedsstyrelsen og flere kommuner for at nedbringe længden af sygemeldinger.

Metoden er baseret på et spørgeskema, som ifølge virksomheden forudser med stor sikkerhed, om man har risiko for at blive langtidssygemeldt. Systemet kommer også kommer med forslag til behandling, der statistisk set virkede på andre i samme situation.

Kunne ikke føle den ene side af kroppen

I blandt andet Furesø Kommune får alle sygemeldte tilsendt et link til et spørgeskema med 60-80 spørgsmål. Kommunen oplever ofte, at spørgsmålene om årsagen til sygdommen og hele ens livssituation, får de sygemeldte til selv at reflektere over, hvad der skal til, før de igen kan arbejde.

Men sådan var det ikke for Ida Sandberg, der blev sygemeldt med stress i efteråret 2015.

- Det var ikke sådan, at jeg selv fik noget ud af at svare på det. Det havde jeg slet ikke overskud til. Men det betød, at systemet på en eller anden måde kunne komme med anbefalinger til, hvad jeg havde brug for, siger hun.

Ida Sandberg var hun kommet helt derud, hvor hun ikke anede, hvad hun skulle gøre.

- Det var meget, meget alvorligt. Både psykisk og fysisk. Det påvirkede nervesystemet, og jeg kunne ikke føle den ene side af min krop. Faktisk blev jeg indlagt på neurologisk afdeling i seks dage, siger hun.

En afdeling til reklamebranchen

Ida Sandberg havde et lederjob i reklamebranchen. I tiden inden hun blev sygemeldt, havde hun selv følt, at der var noget i vejen.

- Jeg havde faktisk en psykolog to år op til sygemeldingen, som jeg selv betalte, fordi jeg følte et arbejdsrelateret pres. Så jeg kunne komme engang om måneden og få lukket mine frustrationer ud. Men det ændrede ikke noget, siger Ida Sandberg.

På neurologisk afdeling opdagede hun, at hun i hvert fald ikke var alene.

- Lægerne lavede sjov med, at de nærmest havde en hel afdeling med patienter fra reklamebranchen, siger hun.

Stress er som diabetes

Virksomheden Comeback arbejdede også for Ida Sandbergs tidligere arbejdsgiver, og i modsætning til de sygemeldte på jobcentrene, blev hun tilknyttet sin egen konsulent, der ringede til hende under og også efter sygeforløbet. Noget der var en stor hjælp for Ida Sandberg.

Hun blev også anbefalet en psykoterapeut, der hjalp hende med en række konkrete omlægninger af hendes liv.

Blandt andet har hun fået to mobiltelefoner, en til arbejde og en privat, og hun tjekker ikke arbejde i sin fritid. Efterfølgende har hun også skiftet job.

- Jeg kunne arbejde hele tiden, hvis jeg ikke tænker over det, siger hun.

Hun sammenligner stress-sygdommen med diabetes. Den vil resten af hendes liv sætte begrænsninger for hende, og hun skal hver dag passe sygdommen.

- Jeg føler mig på en gang svagere og stærkere end før, fordi jeg er blevet bedre til at passe på mig selv, siger hun.

Hun mediterer hver dag og skal i gang med en uddannelse som yogainstruktør.

- Jeg har fundet min egen vejen udenom stress, og har et stort ønske om at hjælpe andre, der er ramt af stress, siger hun.

 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.