RYANAIR: DISCOUNT I LUFTEN

Irsk fagboss raser mod Ryanair: Vil hellere svømme hjem

I Irland kæmper fagforeningerne mod en stigende brug af 0-time-kontrakter, korttidsansættelser og lønninger, man ikke kan leve for. Generalsekretæren for Irlands største fagforening er i Danmark for at advare mod Ryanair.
"Personligt ville jeg hellere kravle og svømme hjem til Irland, end flyve med Ryanair," sagde den irske fagboss Joe O’Flynn til demonstranterne foran arbejdsretten mandag den 15. juni.
"Personligt ville jeg hellere kravle og svømme hjem til Irland, end flyve med Ryanair," sagde den irske fagboss Joe O’Flynn til demonstranterne foran arbejdsretten mandag den 15. juni. Foto: Aske Folkmann Drost

- I Irland har vi et alvorligt problem med, at flere og flere job giver en løn, man ikke kan leve af, fortæller Joe O’Flynn.

Han er generalsekretær i Irlands største fagforening, SIPTU,og er taget til Danmark for at bakke op om fagbevægelsens kamp for at få lov til at føre en konflikt mod Ryanair. For luftfartsselskabet nægter deres ansatte både respekt og grundlæggende rettigheder, siger han.

Det irske lavprisselskab, som er det største i Europa, afviser konsekvent at forhandle med fagforeninger.

- Vi har kæmpet med Ryanair i mange år for at få dem til at anerkende, at deres ansatte kan gå ind i en fagforening, som forhandler overenskomst for dem, siger Joe O’Flynn.

Det er dog ikke lykkedes for den irske fagbevægelse, som er underlagt en lovgivning og model for arbejdsmarkedet, der er anderledes end den danske. Lige nu afventer LO en afgørelse i arbejdsretten på, om de må starte en konflikt, for at tvinge Ryanair til at forhandle.

- Jeg håber virkelig, at de danske fagforeninger lykkes med at få lov til at forhandle en overenskomst, og at jeres model for arbejdsmarkedet kan gælde for alle, siger den irske fagboss.

Han fortalte mandag demonstranterne foran arbejdsretten, at de er mange irere, der bestemt ikke er stolte af Ryanair.

- Personligt ville jeg hellere kravle og svømme hjem til Irland, end flyve med Ryanair, lød det.

Kontrakt på 0 timer

Der er mange arbejdsgivere i Irland, som ikke har overenskomst, fortæller Joe O’Flynn. Men få modarbejder decideret fagforeninger på samme måde, som Ryanair gør.

Generelt oplever de et stigende antal såkaldt ’atypiske ansættelser’ såsom kontrakter på 0 timer.

- De ansatte ved ikke fra en uge til den næste, hvor mange timer de vil få. Det gør det meget svært for dem at få hverdagen til at hænge sammen. Det er et stigende problem, som vi kæmper med, siger Joe O’Flynn.

Avisen.dk har tidligere talt med markedsføringsanalytikeren Anna, der efter fire år i Irland fortæller, at korte kontrakter, ingen pension og ingen løn under sygdom er hverdagskost.

Lønnen er hemmelig

Joe O’Flynn understreger over for Avisen.dk, at han ikke kan udtale sig om Ryanairs lønninger. For ansatte i lavprisselskabet skal skrive under på, at de ikke fortæller om løn eller arbejdsvilkår til hverken fagforeninger eller journalister.

Fagforeningsmanden har dog et klart indtryk af, at luftfartsindustrien er et område, hvor nogle har svært ved at leve af deres løn. Og det er et stigende problem, fortæller han.

- Der er desværre et stigende problem med at få en løn, man kan leve af. Vi oplever det blandt andet i byggebranchen, hotel- og restaurationsbranchen og i detailhandlen, fortæller Joe O’Flynn.

I Irland har man en mindsteløn, som er fastsat ved lov. Men mindstelønnen på 8,65 euro - 65 kroner i timen - er ikke nok til, at man kan leve af et fuldtidsjob, siger Joe O’Flynn.

35 procent af de irske lønmodtagere er medlem af en fagforening, mens det i Danmark er 69 procent.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.