Hva’ nu, Lars? Løkkes tre muligheder for en ny regering

Venstre og Lars Løkke blev valgets største taber, men vandt alligevel nøglerne til Statsministeriet. Nu skal der lægges arm med DF og Kristian Thulesen Dahl, som man fra Venstres side vil gøre alt for at hive ind i regeringen. Men blå bloks nye stærke mand holder Løkke ud i stiv arm.

- Skal man sige tillykke, eller hvad?

- Ja, jeg ved snart ikke. Det skal man vel.

To mænd møder hinanden til Venstres valgfest i Landstingssalen på Christiansborg sent torsdag aften. På storskærmene i lokalet har DR for få minutter siden sat to streger under facit og erklæret blå blok som vinder af valget.

Men mens der var fuld gang i jubelen og sejrs-sangene fra Dansk Folkepartis fest i Snapstinget nedenunder, lod fest-stemningen vente på sig hos de fremmødte Venstre-folk torsdag aften.

For selvom Venstre igen har kurs mod regerings-kontorerne, er det samtidig valgets største taber i skikkelse af Lars Løkke Rasmussen, som kan få nøglerne til Statsministeriet retur fra Helle Thorning.

Dårligste valgresultat i 25 år

Venstre har mistet mere end hver fjerde vælger siden sidste valg og tabt 13 mandater. Venstre har fået det dårligste valgresultat i 25 år. Og sidst, men absolut ikke mindst: Venstre må se sig overhalet af Dansk Folkeparti og er nu blot blå bloks næststørste parti med bare 19,5 procent af stemmerne. Og kun det tredjestørste parti i Folketinget. Av, av.

Årsagerne til nederlaget er mange, lød det fra de fremmødte Venstre-folk på Christiansborg på valgnatten. Men alle som én var de enige om, at personen Lars Løkke bærer en del af ansvaret. Bilagssager, åbent formandsopgør og spørgsmål om Løkkes moral har overskygget politikken, lød analysen.

Det er med denne valglussing i bagagen, at Løkke nu sætter sig for bordenden i de kommende dages svære regerings-forhandlinger.

Tre muligheder for ny regering

Der tegner sig umiddelbart tre muligheder for en kommende blå regering.

* En regering med Venstre og Dansk Folkeparti

* En ren Venstre-regering

* En fireparti-regering med Venstre, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Konservative

Hvis det står til Venstre, er den første mulighed helt klart den mest tillokkende.

Der er ingen tvivl om, at Kristian Thulesen Dahl vil tage sig godt betalt. Men det er bedre at tage slagsmålene med et styrket Dansk Folkeparti bag lukkede døre i et regeringssamarbejde end at tage dem i fuld offentlighed, lyder det fra en central Venstre-kilde.

Tre problempunkter

Samtidig forsøger man i Venstre at tegne et billede af, at det ikke nødvendigvis er så svært at lave et regeringsgrundlag mellem V og DF.

Der er dog tre meget problematiske punkter i samarbejdet mellem de to partier: Offentlig vækst, genindførelse af grænsekontrol og folkeafstemning om retsforbeholdet.

På det første punkt har Venstre uofficielt erkendt, at ønsket om et udgiftsstop i den offentlige sektor - også kendt som nulvækst - ikke overlever et regerings-grundlag med DF.

På det andet punkt vil det gøre lidt mere ondt på Venstre endnu engang at bukke under for kravet om grænsekontrol, som Venstre senest blankt afviste under sidste års valg til Europaparlamentet.

På det tredje punkt er det sværere at se, hvordan de to partier kan få enderne til at mødes. Venstre har lavet en klar aftale med Socialdemokraterne og de øvrige ja-partier i EU-debatten om en kommende folkeafstemning om retsforbeholdet senest i foråret 2016.

Dansk Folkeparti har været lige så klar i mælet om, at man vil kæmpe for at bevare det nuværende retsforbehold. Derfor kan man ende i et regeringssamarbejde, hvor Venstre kæmper for et 'ja' ved folkeafstemningen, mens DF vil opfordre danskerne til at stemme 'nej'.

Ønsketænkning fra Kristian Jensen

Uenighederne med Dansk Folkeparti anses dog for at være en klart mindre udfordring end at skulle gå efter regeringsmagten alene.

En ren Venstre-regering med blot 34 mandater i ryggen, som skal finde sit flertal fra sag til sag, vil være en farefuld færd for Løkke.

Samtidig vil det nærmest tømme folketingsgruppen for gode kræfter, hvis Venstre alene skal besætte alle ministerposter i en ny regering.

Endelig er der muligheden for en bred fireparti-regering med både Venstre, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og De Konservative, som Venstres næstformand, Kristian Jensen, talte varmt om på valgaftenen.

Ønsketænkning

- Jeg har før sagt, at jeg så gerne, at alle fire partier blev en del af en borgerlig-liberal regering. Det mener jeg stadig, sagde Kristian Jensen til Avisen.dk

Der er dog nok mest af alt tale om ønsketænkning fra Kristian Jensens side. De Konservative har lidt endnu et valgnederlag. Og selvom K-formand Søren Pape Poulsen efter at have sikret sit eget mandat ikke vil afvise at gå i regering, er forventningen, at K ikke vil gå ind som juniorpartner i en ny regering.

Samtidig er der på det økonomiske område lang vej fra Dansk Folkeparti til Liberal Alliance, som også har styrket selvtillid efter et godt valgresultat. Derfor anses det af andre Venstre-kilder for at være urealistisk, at Løkke kan strikke et regeringsgrundlag, som kan stille alle tilfredse.

SF er Tulles skrækeksempel

Selvom Venstre altså vil gå langt for at nå til enighed med Dansk Folkeparti, har Kristian Thulesen Dahl foreløbigt ikke offentliggjort, at han ønsker en ministerbil.

Den eksplosive fremgang er dog mærkværdigt nok heller ikke noget ønskeresultat for Dansk Folkeparti og Kristian Thulesen Dahl.

DF-formanden har før valget, i løbet af valgkampen, og også efter valget betonet, at den politiske indflydelse ikke automatisk er størst som regeringspart.

Med SF som skrækeksemplet har Dansk Folkeparti gjort meget ud af at holde alle muligheder åbne og forventningen om regeringsdeltagelse nede.

Men med den nye rolle som blå bloks største parti er presset øget i en grad, så Dansk Folkeparti uden tvivl vil blive udsat for massiv kritik for ansvarsforflygtigelse, hvis man holder sig uden for regeringen.

Haarder: Ingen bedre end Lars til at løfte opgaven

Håbet hos Venstre er, at Løkke kan bruge sin store politiske erfaring til at strikke en fornuftig og holdbar løsning sammen i løbet af de kommende dage. Og at de gode personlige relationer mellem Løkke og Kristian Thulesen Dahl kan være med til at bære en V-DF-regering hjem.

Som Venstres grand old man, Bertel Haarder, formulerede det på valgnatten:

- Det er klart, at Lars Løkke som person, og den hetz som vores modstandere har kørt mod ham, har haft betydning for vores tilbagegang. Men samtidig er der ingen bedre end Lars til at løfte den svære opgave, der venter nu.

Så mange personlige stemmer fik Løkke og Tulle

Venstres formand Lars Løkke Rasmussen fik 33.393 personlige stemmer i Sjællands Storkreds.

Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl fik 57.371 personlige stemmer i Sydjyllands Storkreds.

 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.