Efter omdiskuteret TV2-serie: Vi har fået ny stolthed

Medstifteren af Lolland-Falster Lovestorm Kirsten Sydendal mener, at TV2 kunne grave dybere, end de gjorde i deres serie På røven i Nakskov. Men programmet var med til, at vi rejste os, understreger hun.
Foto: Lolland-Falster Lovestorm og TV2

Torsdag aften løb anden sæson af TV2-dokumentaren På Røven i Nakskov over skærmen – denne gang med en ny titel, hvor Lollands tidligere skibsværfts-by ikke indgår.

I serien følger vi blandt andre Irene og Kenneth, der efter en arbejdsulykke har kæmpet for at holde sammen på familien og økonomien, og Ib, der rejser til Afrika for at finde kærligheden. Alle har de været nede og snuse til samfundets bund, hvor det at få pengene til at slå til er en evig prioritering.

Da serien blev sendt første gang for knapt halvandet år siden, var det blandt andet titlen, der fik flere lokale op af stolen, og det ensidige fokus på Nakskov blev kritiseret voldsomt. Samtidig mobiliserede en række borgere på Lolland-Falster gruppen Lolland-Falster Lovestorm som modreaktion. De ønskede at vise de positive sider af landsdelen, som de følte blev hængt ud i TV2-serien.

- Man valgte at lave en serie om noget, der er et generelt samfundsproblem, men fokuserede udelukkende på et geografisk område. Det gjorde noget ved os, der bor her, siger medstifter af gruppen Kirsten Sydendal til Avisen.dk.

Hun understreger, at det hverken er temaet eller aktørerne, man har noget imod.

Facebook-gruppen har i dag mere end 22.000 medlemmer, der dagligt deler billeder og positive historier fra Lolland og Falster. Men den slags modreaktion er med til at fjerne fokus fra det egentlige problem, nemlig fattigdom, og går magthavernes ærinde ved at bekræfte, at det er medierne og ikke politikerne, der skaber ulighed i samfundet, lyder det i dag fra forfatter Peder Frederik Jensen i Information. Han er selv opvokset på Lolland og har skrevet speaks til serien.

Den kritik afviser Kirsten Sydendal dog.

- Vi er på vores egen banehalvdel, og vi kritiserer ikke længere TV2. De har skabt nogle tv-stjerner, og det er formentlig godt for dem. Jeg mener dog stadig, at man kan sætte fokus på det her samfundsproblem på en anden måde – og stadig gerne via tv. Jeg kræver ikke solstrålehistorier, men mener, det er nødvendigt at grave et spadestik dybere og se på, hvad det er for samfundsstrukturer der gør, at hullet i Lollands kommunekasse er så stort, siger Kirsten Sydendal og tilføjer:

- Vi vil jo gerne være selvbærende, så vi ikke skal forsørges, men det kræver uddannelsesinstitutioner, en god offentlig service, nye virksomheder og statslige arbejdspladser.

Ifølge Kirsten Sydendal har Lolland-Falster Lovestorm været med til at samle området og mobilisere nogle nødvendige kræfter i det arbejde.

- Det sammenhold, vi har skabt, gør, at vi kan se basis for at danne et borgerfællesskab, som samler Lolland-Falster og går ind i sager som vedrører os som landsdel, og som kan varetage vores interesser udadtil. For eksempel er vi allerede gået ind i sagen omkring at få en ny Storstrømsbro vedtaget og få arbejdet i gang. Det lykkedes os at samle forskellige aktører og arrangere en høring på Christiansborg. Den sejr gav os energi til at gøre det igen, siger Kirsten Sydendal og understreger, at TV2-dokumentaren ikke ændrer noget ved det arbejde.

- Vi har genfundet en stolthed over at komme fra Lolland-Falster, som ingen kan tage fra os. Så at TV2 nu sender programmet igen, kan vi nok klare, siger hun.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.