Her er det job, der gør dig allermest syg

Rigtig mange pædagoger går på arbejde, selvom de er syge, viser en ny undersøgelse. Samtidig har de et højt sygefravær. Institutioner kan være de rene smittereder, vurderer ekspert.
Den tætte kontakt med mange børn er den vigtigste årsag til, at pædagoger bliver meget syge, siger en ekspert.
Den tætte kontakt med mange børn er den vigtigste årsag til, at pædagoger bliver meget syge, siger en ekspert. arkiv/scanpix

To ud af tre pædagoger har inden for det seneste år taget på arbejde, selvom de var syge, viser en ny undersøgelse.

Men det betyder ikke, at de har et lavt sygefravær. Tværtimod.

Pædagogerne er blandt de medarbejdere, der har det allerhøjeste sygefravær. En pædagog er gennemsnitligt sygemeldt 14 arbejdsdage om året, mens landsgennemsnittet kun er otte sygedage.

Ifølge den nye undersøgelse, som fagforeningen BUPL har foretaget blandt deres medlemmer, møder to ud af tre pædagoger ofte op på arbejde, selvom de burde have holdt sig hjemme under dynen, og 82 procent af dem svarer, at det var af hensyn til kollegaerne, at de tog på arbejde, selvom de var syge.

Desuden svarer lidt over halvdelen af de adspurgte, at de arbejder trods sygdom af hensyn til børnene.

"Det er nyt, at vi ser det i det her omfang. Jeg tror, det er en direkte reaktion på, at arbejdsvilkårene er blevet så forringede, som de er. Man synes ikke, at man kan være det bekendt over for sine kollegaer og børn, at blive hjemme, selvom man er syg," siger Mette Larsen, der er faglig sekretær for arbejdsmiljø i BUPL.

Ældre pædagoger bliver nedslidte

Mette Larsen peger på et andet resultat i undersøgelsen, som hun mener, bør få alarmklokkerne til at ringe.

"Der er en tendens til, at de ældre medarbejdere er mere syge, end de unge. Det har overrasket os, for de ældre er ofte mere robuste over for maveonde, influenza og den slags. Det her viser, at nedslidningsgraden er blevet større de senere år," siger hun.

Blandt andre lignende faggrupper, som for eksempel lærere og sygeplejersker, er det de ældre medarbejdere, som er mindst syge, understreger Mette Larsen.

Institutioner er smittefarlige

Johan Hviid Andersen er professor og overlæge på arbejdsmedicinsk klinik på Regionshospitalet Herning. Han er ikke i tvivl om, hvorfor pædagoger bliver meget syge:

"De er i et miljø med høj risiko for smitte. Der er mange børn, og de er i snævre omgivelser. Det er helt klart det, der betyder noget."

Men det er bestemt ikke nogen god ide, at pædagoger vælger at møde syge op på arbejde.

"Der er forskning, der tyder på, at jo mere man møder syg op på arbejde, jo større risiko har man for at få længerevarende sygefravær senere," siger Johan Hviid Andersen.

Han forklarer, at man sagtens kan gøre noget for at begrænse spredningen af smitsomme sygdomme på en institution.

"Det oplagte man kan gøre er, at give dem bedre plads, være mere ude af institutionerne og så holde ordentlig hygiejne."

KL: Normeringer er ikke det afgørende

Michael Ziegler (K) er formand for Løn- og personaleudvalget i Kommunernes Landsforening. Han mener, at det kan være svært at sige, hvornår man har været for syg til at arbejde.

"Man skal selvfølgelig ikke gå syg på arbejde, og det er i udgangspunktet ledelsen i den enkelte institution, der skal sørge for, det ikke sker. Vi har alle sammen prøvet det der med ikke at være 100 % på toppen, men måske heller ikke rigtig syg. Og der vælger mange af os jo at gå på arbejde alligevel. Det kan jo være svært at definere, om man så var syg," siger Michael Ziegler, der til daglig er borgmester i Høje Taastrup.

Han gør opmærksom på, at sygefraværet blandt pædagoger generelt er dalende og ser det som et resultat af en stærk indsats mod sygefravær i kommunerne. Det vigtigste er god ledelse, ikke små ændringer i antallet af børn per pædagog, siger han.

"Man skal passe på med at sætte lighedstegn mellem normeringer og sygefravær. Eller mellem normeringer og at folk føler sig presset til at gå syg på arbejde. Der er ingen dokumentation, som viser den sammenhæng," siger Michael Ziegler.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.