Helveg: Derfor skal du stemme ja

Er du stadig i tvivl om, hvordan krydset skal sættes til afstemningen om EU-retsforbeholdene? Avisen.dk har spurgt to ja-sigere og to nej-sigere, om hvorfor de mener, at du skal stemme som dem.
Rasmus Helveg Petersen fra Radikale Venstre fortæller her, hvorfor han mener, du bør stemme ja
Rasmus Helveg Petersen fra Radikale Venstre fortæller her, hvorfor han mener, du bør stemme ja Scanpix/arkiv

Radikale Venstres Rasmus Helveg Petersen anbefaler et ja, fordi det giver bedre indflydelse at være med i fællesskabet, end at sidde udenfor. Men han understreger, at tilvalgsordningen rummer et demokratisk problem.

- Jeg mener at udfordringerne skal løses i fællesskab. Fordi hvis vi skal være med her, så, skal vi også være med i hvilken retning det går i. Og de rammer der er lagt for det retlige samarbejde er rigtigt, siger han til Avisen.dk.

Men hvad betyder det, at det ved et ja fremover vil være Folketinget der bestemmer nye EU-regler inden for retspolitikken og ikke befolkningen ved folkeafstemninger?

- Min største bekymring går på de hjemlige politiske aftaler omkring tilvalgsordningen, og så det, at det bliver forligspartierne, der bestemmer hvad vi må og ikke må tale om. Det synes jeg er det mest bekymrende, siger han.

Han mener derfor at befolkningen bør spørges, når der afgives suverænitet under de enkelte retsforbehold.

- Min bekymring går på hvad de vælger at sende til afstemning, fordi vi overgiver et folkeligt mandat til Folketinget, når vi skal overgive suverænitet på forskellige områder. Og det mener vi at befolkningen bør spørges om, siger han og fortsætter:

- Derfor støttede vi i sin tid også Enhedslistens forslag om, at fremtidige retsakter skulle sendes til vejledende folkeafstemning, eller at der mindst skal være 5/6-flertal i Folketinget som Grundloven siger. For det mener vi i Det radikale venstre, klart er det mest demokratiske at gøre.

Artiklen er leveret med støtte fra Europa-Nævnet

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.