Hausgaard får sprog-pris: "Politik har høj underholdningsværdi"

Niels Hausgaard modtog torsdag Ord-Kraftprisen 2016.
Niels Hausgaard mødte bragende klapsalver, da han i dag modtog Ord-kraft prisen i kulturhuset Nordkraft i Aalborg. 
Niels Hausgaard mødte bragende klapsalver, da han i dag modtog Ord-kraft prisen i kulturhuset Nordkraft i Aalborg.  Foto: Scanpix arkiv

Niels Hausgaard har ikke kun ét yndlingsord. Tværtimod har han næsten ikke andet end yndlingsord. 

Det siger han torsdag eftermiddag til Avisen.dk kort efter han har modtaget sprogprisen, Ord-Kraftprisen 2016, i Aalborg.

Kærligheden til ord har gjort Niels Hausgaard til én af de mest succesfulde entertainere i Danmark. Og selvom den lune nordjyde ikke mangler anerkendelse, varmer det alligevel at modtage en sprogpris - især på hjemmebane.        

- Det gør det ikke ringere, at prisen kommer fra nogle i den del af landet, hvor jeg selv er fra. Der plejer vi jo ikke at gå og stryge hinanden så meget med hårene, siger han med et glimt i øjet. 

Ord-kraft skriver blandt andet som begrundelse, at Niels Hausgaard "har bevist, hvad man kan gøre med ordet som våben," og at han er kendt for en "kras samfundssatire" pakket ind i underspillet humor.

Ifølge Niels Hausgaard selv er der sket en udvikling fra de meget nære skildringer af dagligdagen til et lidt større samfundsmæssigt perspektiv.

- Jeg er jo kommet til et sted i min tilværelse og karriere, hvor det giver mening for mig at kritisere det samfund, som jeg er en del af, siger han og fortsætter:

- Hvis jeg kun gik efter, hvad der var godt at lave grin med, ville jeg gå efter ægtepar og skolelærere og sådan nogle ting, som vi alle har erfaringer med. Men jeg har været der.

Politik har høj underholdningsværdi

Så du er blevet mere politisk med årene?     

- Det er der måske nogle, der vil mene. Politik er vores fælles skæbne og vores fælles ansvar. Det er godt, vi hylder vores demokrati, men det er ikke stærkere end dit og mit engagement. Derfor synes jeg, vi skal snakke om det, siger han han og tilføjer:

- Samtidig har politik en høj underholdningsværdi, så det er glimrende materiale.

Og netop dét er helt afgørende, understreger Niels Hausgaard. Det skal først og fremmest være underholdende, når han optræder. 

- Jeg er hyret til at underholde. Det er det, der står i kontrakten. Og i det omfang det så kan bære, at jeg underholder med noget, der er væsentligt og vigtigt, så gør jeg det.

Sprogrejse med rapper  

Noget andet Ordkraft-juryen har lagt vægt på, er, at Niels Hausgaard hele tiden føjer "nye dimensioner til sit kunstneriske virke."

For nylig gik entertaineren det danske sprog efter i sømmene sammen med en anden og noget yngre ord-kunstner, rapperen Per Vers. Sammen lavede de programserien "Hausgaard og Vers – rejsende i dansk" på DR.

Det var en interessant rejse fortæller Niels Hausgaard.

- Det var meget givende. Han (Per Vers, red.) er fra en helt anden tid, og jeg tror, vi begge har haft godt af at komme tæt på hinanden. Han lukkede øjnene op på mig for mange ting, som jeg ikke havde tænkt over før, siger han. 

Men selvom den 31 år yngre rapper, nok kunne lære Niels Hausgaard nogle nye gloser, har den garvede entertainer opgivet at bruge sin energi på at lære ungdommens jargon.

- Det har jeg ikke noget ønske om at blive en del af. Det ville virke fuldstændig latterligt, hvis jeg forsøgte, siger han.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.