Hausgaard: Børn i dag skal lære at kede sig

Børn har godt af at blive overladt til sig selv en gang i mellem. For på den måde får de mulighed for at lære sig selv bedre at kende, mener Niels Hausgaard.
Børn har godt af, at være alene en gang i mellem, mener Niels Hausgaard. 
Børn har godt af, at være alene en gang i mellem, mener Niels Hausgaard.  Foto: Scanpix arkiv

Børn har godt af at blive overladt til sig selv en gang i mellem. For på den måde får de mulighed for at lære sig selv bedre at kende.

Det mener sanger og satiriker, Niels Hausgaard, som i et interview med Berlingske blandt andet kommer ind på sin egen barndom og den barndom, vi byder vores børn i dag. 

Nutidens børn bliver snydt, mener Niels Hausgaard, fordi de hele tiden bliver adspredt og stimuleret. I virkeligheden skal børn faktisk lære at kede sig, siger han til Berlingske. 

- Men det må de ikke. Børn må sandelig ikke kede sig. »Så! Nu kan du sidde og kigge på en iPad. Så mærker du ikke noget ...« Jeg ser en stor fordel i, at børn oplever en evighed – måske tre timer – hvor der ikke sker noget. Den skal de lære selv at disponere.

Selv nød Niels Hausgaard som dreng meget, at støve rundt på egen hånd i barndomsbyen, Hirtshals. Blandt andet holdt han meget af at gå og lytte til kutterne på havnen, fortæller han.  

I interviewet med Berlingske opfordrer Niels Hausgaard alle småbørnsfamilier til at flytte ud fra byerne - for børnenes skyld. Man kan jo altid flytte tilbage igen, tilføjer han.

Den garvede entertainer sagde for nyligt til Avisen.dk, at han er blevet mere samfundskritisk i sine shows. Det skinner også igennem i interviewet med Berlingske, hvor han sender en kras kritik efter udbredelsen af tests i folkeskolen.

Selv husker han med glæde tilbage på sin forstander i folkeskolen. Forstanderen forstod nemlig, at få de unge rødder, som lavede ballade og ikke var stærke i skolen, til at at være glade for, hvem de var, siger han til Berlingske:      

- Det er jo også det, en skole skal handle om i dag, ikke? Børnene behøver ikke at komme ud og være 12-tals-børn. Men hvis de kommer ud af en skole og er glade for at være dem, de er, så har de dælme nået meget. Og jeg mener ikke, det er det, de nationale tests lægger op til.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.