Handicapbesparelser presser forældre hårdt

Forslag om handicapbesparelser kommer til at presse forældrene hårdt, mener forening.
Arkivfoto. Forældre frygter et enormt pres, hvis handicapbesparelser kommer igennem, så de ikke længere kan få så meget hjælp til at passe deres handicappede børn.
Arkivfoto. Forældre frygter et enormt pres, hvis handicapbesparelser kommer igennem, så de ikke længere kan få så meget hjælp til at passe deres handicappede børn. Foto: Colourbox/free

Forældre frygter, at de må opgive deres arbejde for at passe deres handicappede barn eller opgive at passe det selv og lade det anbringe.

Sammen med andre gennemgribende forringelser af deres liv, mener forældre til handicappede børn i Aalborg, det bliver konsekvensen, hvis kommunen gennemfører en række foreslåede besparelser på området, fortæller DR Nordjylland.

- Vi vil blive hårdt presset, siger Anders Jørgensen fra Vodskov til DR Nordjylland.

Familien har en otteårig svært handicappet autistisk dreng og en syvårig datter. De får i dag privat hjælp i 16 timer om ugen, men det vil blive skåret ned til maksimalt fem timer, og blandt andet gå ud over lillesøsteren.

- Når den ene mandsopdækker storebror, så bliver lillesøster ladt alene, siger han.

Den mindre hjælp hjemme forudser Anders Jørgensen også vil betyde, at de må sende deres handicappede søn mere væk.

- Vi er nødt til at bede om at få sendt vores søn endnu mere i aflastningsinstitution. For vi bliver nødt til at restituere - både min datter, kone og jeg, siger han.

Formand for Landsforeningen Autisme, Heidi Thamestrup, er bekymret over de stramninger, politikerne lægger op til:

- Der er blevet strammet rigtig, rigtig meget på, hvilken service Aalborg Kommune vil give, siger hun.

I andre kommuner, som har lavet tilsvarende spareøvelser, har det ramt forældrene hårdt, og det forudser hun også vil ske i Aalborg:

- Vi ser flere og flere forældre, der får depressioner. De bliver simpelthen syge af ikke at få den hjælp, de skal have. Jeg forudser, at regningen kan blive meget høj i den lange ende, siger hun til DR Nordjylland.

Den socialdemokratiske Familie- og beskæftigelsesrådmand Mai-Britt Iversen skriver i en mail som svar på kritikken: "Forslaget er kun i høring, og det står helt tydeligt, at der altid foregår en konkret individuel vurdering."

Landsforeningen Autisme mener imidlertid, der er tale om tomme ord, når Aalborg og andre kommuner fortæller, at de laver en konkret individuel vurdering:

- I realiteten ser vi ikke, at det foregår. Vi ser, at man får nøjagtig det, som er skrevet ned, og det er ofte ikke det, som skal til for at kompensere en familie med et handicappet barn, siger hun.

Forslaget fra Aalborg Kommunes Familie- og Beskæftigelsesudvalg er sendt i høring og ventes ført ud i livet i juni.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.