Græd på møde og snød sig selv for førtidspension

Kommunen har pligt til at vejlede udsatte borgere, der kan have svært ved at overskue konsekvenserne af deres beslutninger, fastslår ombudsmanden.
Kommunen har en ekstra forpligtelse til at vejlede socialt udsatte borgere, som kan have svært ved at overskue konsekvenserne af deres valg og handlinger, fastslår ombudsmanden. For eksempel i sagen om en psykisk syg kvinde, der på et møde pludselig trak sin ansøgning om førtidspension tilbage.
Kommunen har en ekstra forpligtelse til at vejlede socialt udsatte borgere, som kan have svært ved at overskue konsekvenserne af deres valg og handlinger, fastslår ombudsmanden. For eksempel i sagen om en psykisk syg kvinde, der på et møde pludselig trak sin ansøgning om førtidspension tilbage. Foto: Scanpix/Modelfoto

Da en psykisk syg kvinde i starten af 30'erne brød sammen på et møde med kommunen og grædende trak sin ansøgning om førtidspension tilbage, kom hun uden at vide det til at snyde sig selv for muligheden for førtidspension.

Men kommunen burde have vejledt hende om konsekvenserne, fastslår ombudsmanden.

Sagen er omtalt i ombudsmandens nyhedsbrev, og her understreges det, at kommunerne har en ekstra forpligtelse til at vejlede udsatte borgere, der kan have svært ved at gennemskue loven eller konsekvenserne af deres handlinger - for eksempel på grund af borgerens alder eller psykisk sygdom.

Vupti, nu gælder de nye regler

Den psykisk syge kvinde havde med hjælp fra sin mor søgt førtidspension i 2012, lige inden loven blev ændret, så det blev tæt på umuligt for unge under 40 at få en pension.

Men på et møde på kommunen i starten af 2013, hvor hun græd og havde det dårligt, trak den psykisk syge kvinde ansøgningen om førtidspension tilbage - og det betød, at den ikke længere kunne behandles efter de gamle regler. I stedet blev kvinden tilkendt et ressourceforløb.

Kunne ikke overskue konsekvenserne

Kvindens mor, som ikke var til stede på mødet, fordi hun på det tidspunkt var ude at rejse, har siden klaget til Ankestyrelsen over afgørelsen. Ankestyrelsen gav dog kommunen medhold, men nu har ombudsmanden bedt Ankestyrelsen se på sagen igen. Kommunen vejledte nemlig ikke kvinden godt nok om, hvilke konsekvenser, det ville få at trække ansøgningen tilbage, lyder det fra ombudsmanden.

Selvom Ankestyrelsen skal vurdere sagen igen, er det dog ikke sikkert, at det ændrer resultatet.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.