Gigantisk svindelnummer: Jobsøgende plyndret

Danske jobsøgende har været målet for et internationalt svindelnetværk.
Foto: Scanpix/Iris

Et internationalt svindlernetværk har hen over sommeren gået målrettet efter at plyndre danske jobsøgende i et yderst sofistikeret trick. 

Det skriver Ekstra Bladet tirsdag.

Netværket har stjålet identiteten fra en københavnsk forretningsmand og i hans navn indrykket falske jobannoncer i over ti aviser landet over, hvor der søges freelancere til servicetjek af en række virksomheder, blandt andet pengeoverførelses-firmaet Western Union.

De jobsøgende har herefter fået tilsendt en check på omkring 30.000 kr., som de skal indsætte på deres konto, hvorefter de skal beholde 3160 kroner selv for opgaven. De resterende ca. 27.000 kroner skal de via Western Union sende til en modtager i udlandet som led i opgaven.

Problemet er bare, at serviceeftersynet er pure opspind, og de tilsendte checks er falske. Ekstra Bladet er kommet i besiddelse af fem checks fra Deutsche Bank og Crédit Agricole, og de to storbanker bekræfter, at de ikke er ægte.

Og det kan komme til at koste de håbefulde jobansøgere dyrt, hvis de får indløst checken og overfører pengene, advarer forbrugerøkonom i Nordea, Ann Lehmann Erichsen.

- Problemet med udenlandske checks er, at de skal cleares, og det er en proces, der kan tage flere uger. Derfor bliver pengene først sat ind på din konto, men når det så nogle uger senere viser sig, at checken er falsk, eller at der ikke er dækning for den, så trækker banken pengene tilbage igen, og så står du der og er blevet snydt, siger hun.

De falske jobannoncer bliver lige nu efterforsket af politiet i Midt- og Vestjylland, Københavns Vestegn, Bornholm og i Afdelingen for Økonomisk Kriminalitet i Københavns Politi.

Der er endnu ikke noget overblik over omfanget af svindlen. Ekstra Bladet har været i kontakt med fem personer, der har fået tilsendt en falsk check og har kendskab til et tilfælde, hvor det er lykkes at indløse den i en bank.

- Fremgangsmåden med jobannoncer er en variation af denne type svindel, vi ikke har set før, så det er lidt specielt. Derfor er det en sag, vi er meget opmærksomme på, og vi koordinerer også med de andre kredse, der sidder med sagen, siger politiinspektør Christen Østergaard, leder af Afdelingen for Økonomisk Kriminalitet i Københavns Politi.

Selv om flere politikredse efterforsker svindlen, så erkender Christen Østergaard, at svindlerne er svære at fange.

- De har typisk oprettet sig med falske identiteter og kører ofte over en server i et land, som er svære at samarbejde med, og hvor der derfor er lovgivningsmæssige udfordringer, siger han.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.