Pernille Skipper tæt på gråd: Kontanthjælpsmodtagere er desperate

Enhedslistens politiske ordfører er dybt berørt over daglige mails og telefonopkald fra desperate kontanthjælpsmodtagere, der bliver ramt hårdt af det nye loft.
Pernille Skipper har modtaget rigtig mange opkald og mails fra kontanthjælpsmodtagere, som bliver ramt af kontanthjælpsloftet.
Pernille Skipper har modtaget rigtig mange opkald og mails fra kontanthjælpsmodtagere, som bliver ramt af kontanthjælpsloftet. Henning Bagger:Scanpix/arkiv

Hver eneste dag de seneste uger har Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper, modtaget mellem fem og ti mails og et tilsvarende antal telefonopkald fra personer, som står til at miste tusindvis af kroner som konsekvens af kontanthjælpsloftet.  

Det samme har andre medlemmer af Enhedslisten og de ansatte i partiets sekretariat.

- Det er rigtig uhyggelig læsning, for det er jo folk, der sidder med budgetter foran sig, når de skriver til os. Og det at svare dem, at jeg ikke kan hjælpe … , siger Pernille Skipper og synker lige en ekstra gang. Simpelt hen fordi stemmen er ved at knække over.

- Jeg bliver jo nødt til at svare folk, at jeg ikke kan hjælpe dem i forhold til deres sagsbehandler og gå ind og søge enkeltydelser. Det er fuldstændig umuligt for mig, selvom jeg virkelig har lyst til det, siger hun.

Aftalen om kontanthjælpsloftet blev indgået sidste år mellem regeringen, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og De Konservative og træder i kraft 1. oktober. Det er en grænse, der indføres for, hvor meget den enkelte kan modtage samlet i kontanthjælp, boligstøtte og støtte til særligt høje huslejeudgifter.

Langt fra den eneste, der bliver kontaktet

Pernille Skipper forklarer, at det ikke bare er hende, men også de andre i Enhedslistens sekretariat på Christiansborg, der er dybt påvirket af de mange henvendelser fra kontanthjælpsmodtagere, der bliver ramt økonomisk af det nye loft.

- På den ene side er jeg glad for, at de kontakter os. Det er forhåbentlig, fordi at de har opdaget, at vi bekymrer os for dem og deres situation. På den anden side er det udtryk for en forfærdelig desperation, for de fleste ved jo godt, at vi ikke har sagsbehandlere, der kan trylle penge frem på deres budget. Så må man være forfærdelig desperat, ikke? siger hun.

Pernille Skipper ved, at hun langt fra er den eneste politiker på Christiansborg, som modtager de mange opkald og mails hver eneste dag. På flere af de mails, hun har fået, kan hun nemlig se, at de også er blevet sendt til en række politikere i blå blok.

Kan ikke sove om natten

- Tænk sig, at der sidder politikere herinde og ved, at det er konsekvenserne af det, de har gjort – og som ikke gør det om. Jeg har meget svært ved at forstå, at man bare kan klikke slet på de mails eller lægge på igen, siger Pernille Skipper tydeligt bevæget og uddyber:

- Jeg har svært ved at sove om natten, men jeg kan da slet ikke forstå, hvordan de politikere, som har stemt for kontanthjælpsloftet, kan sove om natten.

Ikke set lignende siden dagpengereformen

Pernille Skipper forklarer, at hun ikke har oplevet en lignende desperat situation siden dengang, folk begyndte at falde ud af dagpengesystemet.  

- Jeg kan virkelig mærke, hvor følelsesmæssigt påvirket både jeg selv og vores ansatte bliver af at høre de hjerteskærende historier. Det handler om folk, der kæmper med at kunne beholde deres børn hjemme, så de ikke skal anbringes. Folk, som kæmper med psykiske lidelser eller som har været udsat for en arbejdsulykke, siger Pernille Skipper.

Hun forklarer, at hun selv og resten af de ansatte hos Enhedslisten forsøger at henvise folk til den sociale retshjælp, hvis de kan se, at tingene ikke er gået, som de skal.

- Men til hovedparten af dem, som kontakter os, kan vi ikke gøre andet end at sige, at det er resultatet af den politik, der bliver ført, beklager Pernille Skipper.   

Kontanthjælpsloft er en vanvittig løsning

De blå partier bag aftalen ønsker, at det nye kontanthjælpsloft skal gøre det mere økonomisk attraktivt for kontanthjælpsmodtagere at tage et job til en lav løn.

Pernille Skipper synes ikke, at det kan retfærdiggøre, at mange tusinde mennesker risikerer at blive sat ned i deres ydelser.

- Du kan garanteret finde nogen, der synes, at det er sjovere at være på kontanthjælp end i job. Jeg skal skynde mig at sige, at jeg har ikke mødt dem. Men lige meget hvad, synes jeg, det er fuldstændig vanvittigt, at den eneste løsning, man har, er at smadre løs på en kæmpe gruppe mennesker, der er syge eller har sociale problemer eller bare går og mangler et arbejde, siger Pernille Skipper.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.