Pas på: Snyde-mail var tæt på at koste virksomhed 3,5 mio

Chefen bad i en mail en ansat om at sende flere mio til en kinesisk konto. Problemet var bare, at det ikke var chefen, der stod bag mailen.
Det er en meget god idé at tjekke med chefen, inden man sender store pengebeløb afsted.
Det er en meget god idé at tjekke med chefen, inden man sender store pengebeløb afsted. Modelfoto: Scanpix

Når chefen beder en om noget, så gør man det.

Men for en ansat i et århusiansk firma lød ordren bare lidt for mystisk.

Via e-mail gav chefen den ansatte i firmaets økonomiafdeling besked på at overføre 482.000 euro eller godt 3,5 millioner kroner til en konto i Kina.

Hvad hun ikke vidste var, at mailen var fra nogle svindlere.

Hun overførte derfor pengene, men ringede alligevel kort tid efter til politiet. 

- Medarbejderen, der lavede overførslen, kontaktede os ganske kort tid efter, og vi fik med det samme sat gang i et større arbejde med at få bremset transaktionen, fortæller fg. politikommissær og leder af Østjyllands Politis særlige Task Force Øko, Nicki Stylsvig Pedersen, i en pressemeddelelse.

Han oplyser desuden, at virksomheden højst sandsynligt får sine penge igen.

Overførslen skete nemlig, mens bankerne i Kina holder lukket. 

CEO-fraud

Denne måde at snyde penge ud af virksomheder, kaldes CEO-fraud, da svindlerne netop udgiver sig for at være en af de administrerende direktører i virksomheden.

Oftest vil mailen være meget troværdig i både sprogbrug og indhold. Det forklarer politiet med, at svindlerne kan have hacket sig ind i virksomhedens mailsystem og læst tidligere mails fra chefen.

Ifølge Østjyllands Politi lykkes det sjældent for svindlerne. Men byttet kan være meget stort, hvis der er bare én, der hopper i.

Når betalingen bliver gennemført, overfører svindlerne hurtigt pengene til en anden konto, hvilket gør det vanskeligt for politiet at spore dem. 

 

Fakta om CEO-fraud

Virksomhederne bør særligt være opmærksomme på følgende:

  • Svindlerne forsøger ofte at stresse medarbejderen med korte tidsfrister
  • Overførslerne vil ofte være til udenlandske konti og skal foregå meget hurtigt og i al fortrolighed
  • Ofte lyder forklaringen, at pengene skal bruges til at opkøbe en virksomhed
  • Ofte vil svindlernes modtagerkonto tilhøre en nyoprettet virksomhed – en internetsøgning på modtagervirksomheden kan afsløre, om der er grund til mistanke
  • Svindlerne kan have et forhåndskendskab til virksomheden og via overvågning af emails udnytte situationer, hvor den pågældende chef er svært tilgængelig og fx holder ferie eller er ude at rejse
  • Meld det meget hurtigt til politiet hvis der er mistanke om, at man er blevet udsat for et svindelnummer – det øger chancerne for, at transaktionen kan blive stoppet

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.