Forslag: Sæt konsulenter til at jage skattesvindlere

Der kan hentes milliarder til statskassen, hvis private konsulenter står for opdagelsen af skatte-svindel, mener analysechef i tænketanken Cevea.
- Hvis vi udliciterer, sidder vi med 1.000 – 1.500 toptunede og topmotiverede skatteeksperter på provision, og så kommer man rigtig langt, skriver Ceveas analysechef, Frank Skov, i et debatindlæg i Jyllands-Posten.
- Hvis vi udliciterer, sidder vi med 1.000 – 1.500 toptunede og topmotiverede skatteeksperter på provision, og så kommer man rigtig langt, skriver Ceveas analysechef, Frank Skov, i et debatindlæg i Jyllands-Posten. Foto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix

Sort arbejde, momssvindel og skattely.

Virksomheder og borgere er opfindsomme, når det gælder forsøg på at undgå at betale skat. Samlet set snydes statskassen for op mod 50 milliarder kroner årligt.

Men hvis der skal strammes op på et kriseramt Skat og sikres større effektivitet i skatteopkrævningen, så er der brug for helt nye metoder. Det mener Frank Skov, der er analysechef i centrum-venstre tænketanken Cevea.

I et debatindlæg i Jyllands-Posten foreslår han, at Skat simpelthen overlader opgaven med at jagte skattesvindlere til private virksomheder og konsulenter, som skal provisionslønnes.

- Vi kunne udbyde opdagelsen af svindel og andre misforhold til de store skattehuse som PwC og Deloitte mod eksempelvis 15 pct. i kommission af det provenu, som konsulenten henter hjem til samfundskassen.

- Hvis vi udliciterer, sidder vi med 1.000 – 1.500 toptunede og topmotiverede skatteeksperter på provision, og så kommer man rigtig langt, skriver Frank Skov.

Sygehuse, skoler eller topskattelettelser

Sammen med mere intelligente it-systemer og en strengere lovgivning for skatteunddragere vil udliciteringen kunne sikre "et uhyre effektivt skattesystem" i løbet af 3-5 år, lyder vurderingen fra Cevea-chefen.

- Uanset hvordan vi hver især synes, at samfundet skal indrettes og hvor meget skat, der skal betales, må det være i alles interesse, at vi alle betaler det, vi skal. Og de måske 50 mia. kr. årligt kunne blive til mange sygehuse, skoler, topskattelettelser, eller hvad vi nu vælger at anvende dem til, skriver Frank Skov i debatindlægget, der også kan læses på finans.dk.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.