Forarget anklager: Au pair på campingplads arbejdede til 25 kroner i timen

Halvandet års betinget fængsel til hver af ejerne af Hasle Camping. Det kræver anklageren på Bornholm i sag om grov udnyttelse af to filippinere.
I over halvandet år gik to filippinere angiveligt og arbejdede ulovligt på Hasle Camping. Senere i dag falder der dom.
I over halvandet år gik to filippinere angiveligt og arbejdede ulovligt på Hasle Camping. Senere i dag falder der dom. Foto: Iver Houmark Andersen.

Ejerne af Hasle Camping på Bornholm skal hver idømmes halvandet års betinget fængsel. Derudover skal der konfiskeres én million kroner fra dem eller deres firmaer. 

Sådan lyder kravet fra anklageren på Bornholm. Det er fredag kommet frem i retten i Rønne.

- Udnyttelsen er foregået over lang tid. Lønnen lå langt under overenskomstmæssig mindsteløn, siger anklager Emilie Sommer, og fortsætter:

- Sagen rækker langt videre i min optik. De tiltalte har optrådt direkte samfundsskadeligt, og det har karakter af social dumping. 

Ægteparret, der driver Hasle Camping, er tiltalt for åger - grov udnyttelse af andre mennesker - og overtrædelse af Udlændingeloven. De sidder stille og blege, da kravene om straf bliver fremsat i retten.

Anklagen går på, at ægteparret for at berige sig selv har ladet to filippinere arbejde ulovligt for sig. Og det til uhørt lav løn. 

- Der er skærpende omstændigheder til stede i forhold til overtrædelse af Udlændingeloven og paragrafferne om åger, siger Emilie Sommer. 

I forhold til straf henviser anklageren til den såkaldte 'garage-sag' i Helsingør. Her blev en mand i fjor idømt tre års fængsel for groft at have udnyttet rumænere, som boede i en garage og gjorde rent i Nordsjælland.

I sagen i Rønne ventes det, at der falder dom i eftermiddag. 

56 timer hver uge non stop

Under retssagen har den ene af de to filippinere, manden Ehwan Acuña Pabuaya, fortalt, at han arbejdede utroligt mange timer. En slavetilværelse har Ehwan A. Pabuaya kaldt det. 

- Om sommeren havde Ehwan ingen fridage. Ingen fridage, siger anklager Emilie Sommer. 

Ehwan A. Pabuaya var ansat som au pair. De må højst arbejde 30 timer hver uge.

- Vi har hørt i retten, hvordan Ehwan gjorde rent på campingpladsens toiletter, slog græs, ryddede op og vaskede op. Arbejdsdagen varede nogle gange til omkring kl. 22, siger Emilie Sommer. 

Hun har regnet på lønnen til Ehwan A. Pabuaya.

- Hvis vi siger, at han i gennemsnit arbejdede 50 timer hver uge og fik 5.000 kroner for det om måneden, så fik han 25 kroner i timen! Det er der vist ikke mange danskere, som vil arbejde for, siger Emilie Sommer. 

Ud over at arbejde på campingpladsen blev Ehwan A. Pabuaya ifølge anklageren sat til en gang imellem at gøre rent i færgeterminalen i Rønne. 

Au pairer må ifølge reglerne kun udføre lettere husligt arbejde som rengøring og madlavning i værtsfamiliens hjem og passe børn. 

Den anden filippiner i retssagen på Bornholm - en kvinde - arbejdede angiveligt for ejerne af Hasle Camping uden at have hverken arbejds- eller opholdstilladelse i Danmark. 

- Hun har udført arbejde på campingpladsen og andre steder. De (ejerne af Hasle Camping, red.) har vidst, at hun arbejdede her ulovligt, siger Emilie Sommer.

'Ekstrem sag'

Sagen vækker opsigt hos folk med forstand på au pair-ordningen. Her i blandt Jakob Bang, som er forhandlingschef i fagforbundet FOA og har fulgt au pair-området i mange år. FOA er en af tre organisationer, som står bag rådgivningstjenesten Au Pair Netværket.

- Denne her sag er ekstrem. Dels ved at parret med campingpladsen angiveligt har brugt au pair-ordningen som camouflage for at få billig arbejdskraft. Dels ved at det er stået på i næsten to år, har Jakob Bang tidligere sagt til Avisen.dk.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.