Folketingsvalg kan genoplive gensidig forsørgerpligt

Venstre åbner op for at genindføre reglen med gensidig forsørgerpligt, hvis blå blok vinder valget.
Beskæftigelsesordfører Hans Andersen (V) i samtale med tidligere beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S). Venstre åbner nu op for, at et valg kan vende op og ned på den gensidige forsørgerpligt for samlevende, som regeringen sammen med SF og EL netop har afskaffet i finansloven for 2015.
Beskæftigelsesordfører Hans Andersen (V) i samtale med tidligere beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S). Venstre åbner nu op for, at et valg kan vende op og ned på den gensidige forsørgerpligt for samlevende, som regeringen sammen med SF og EL netop har afskaffet i finansloven for 2015. SCANPIX arkiv

Jublen fra samlevende, der i kraft af gårsdagens finanslovsaftale slipper for kontanthjælpsreformens regel om gensidig forsørgerpligt fra 2016, kan forstumme efter et valg.

Venstre åbner nemlig nu op for at genindføre reglen, hvis blå blok sidder på regeringsmagten efter det kommende folketingsvalg.

"Drøftelserne vil først og fremmest handle om indførslen af et moderne kontanthjælpsloft og en reduktion af skatten på arbejde for folk med små indkomster. Men gensidig forsørgerpligt for samlevende vil også indgå," siger beskæftigelsesordfører Hans Andersen.

Ifølge Venstre vil afskaffelsen af den gensidige forsørgerpligt for samlevende betyde 1.100 færre i job.

"Vi synes, at en afskaffelse er den forkerte vej at gå. Det reducerer beskæftigelsen og fastholder folk på offentlig forsørgelse," siger Hans Andersen.

På andre tanker

Siden den nye kontanthjælpsreform trådte i kraft ved årsskiftet, har samlevende haft gensidig forsørgerpligt. Det vil sige, at den, der har en indtægt, er tvunget til at forsørge den, der ingen har.

Mange par har protesteret mod pligten, fordi de ikke har fælles økonomi, selvom de deler dyne. Men indtil i går var protesterne forgæves.

Torsdag fremlagde SR-regeringen sammen med SF og EL finansloven for 2015, og et af elementerne i aftalen var altså en afskaffelse af den gensidige forsørgerpligt for samlevende.

Regeringen rullede med andre ord en del af sin egen kontanthjælpsreform tilbage. Alle Folketingets partier på nær Enhedslisten stod bag reformen.

Forskel på folk

En arbejdsløs, der har en arbejdende mand eller kone, risikerer stadigvæk at blive trukket i kontanthjælpen eller helt at miste den.

"Det er ikke rimeligt, at der er forskel på gifte og samlevende," siger Hans Andersen fra Venstre.

Selvom han åbner op for at genindføre reglen om gensidig forsørgerpligt for samlevende, vil beskæftigelsesordføreren dog ikke gå så langt som til at tage ordet "tilbagerulning" i sin mund.

"Udfaldet af drøftelserne må afhænge af, hvad vi kan nå til enighed om. Det vil jeg ikke tage stilling til nu," siger Hans Andersen.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.