"Vi har lige skrevet til dem, at pengene stopper til nytår"

Den gensidige forsørgerpligt gav Ydelsesservice i Middelfart Kommune et langt år med regelbøvl, diskussioner med borgere og splittede familier. Nu skal det hele ændres igen.
“Jo, der er da nogle der er kommet i arbejde på det her, og det er dejligt. Men langt de fleste kontanthjælpsmodtagere er så svage, at det ikke hjælper at presse dem ved at tage deres penge," siger Mette Schmidt Hansen fra Ydelsesservice i Middelfart Kommune..
“Jo, der er da nogle der er kommet i arbejde på det her, og det er dejligt. Men langt de fleste kontanthjælpsmodtagere er så svage, at det ikke hjælper at presse dem ved at tage deres penge," siger Mette Schmidt Hansen fra Ydelsesservice i Middelfart Kommune.. Esben Salling/Scanpix/Arkiv

Brevene er lige røget ud til alle de samlevende kontanthjælpsmodtagere i Middelfart Kommune: Fra 1. januar mister de helt støtten, hvis deres kærester tjener for meget.

Men i dag må teamleder i ydelsesservice Mette Schmidt Hansen sætte sig ned og skrive et nyt brev til dem.

Som en del af forliget om finansloven besluttede regeringen, Enhedslisten og SF i går at udfase den gensidige forsørgerpligt, der endnu ikke var fuldt kørt ind.

“Vi har brugt så mange ressourcer på det her,” sukker Mette Schmidt Hansen.

I foråret sad hun og hendes medarbejdere med masser af ubesvarede spørgsmål om, hvordan loven skulle forvaltes.

LÆS OGSÅ: Formue hos kæresten giver kaos i kommunen

Siden har de haft rigtig mange diskussioner med borgere, der blev ramt af den gensidige forsørgerpligt, og set børn blive ramt, når deres familier faldt fra hinanden.

“Vi har oplevet mange, der er gået fra hinanden, og haft en del klager fra borgere, der ikke vil betale for deres samlevere,” siger hun.

Nu skal den den gensidige forsørgerpligt afvikles igen. men først om et år. 1. januar 2016 er det slut.

Mette Schmidt Hansen mener, det vil lette hendes medarbejderes arbejde meget.

For hver måned skal de have en lønseddel fra hver eneste, der er samlevende med en kontanthjælpsmodtager, for at tjekke, om vedkommende tjener for meget til, at kæresten kan få kontanthjælp den måned.

“Det er træls, at man ser på økonomiske modeller, og ikke kigger hele vejen rundt, inden man indfører sådan noget,” siger hun.

Politikere, der ikke kender arbejdsmarkedet

Hun har set mange kontanthjælpsmodtagere blive nedtrykte over at miste deres indtægt. Men de er ikke i stand til at ændre situationen.

“Jo, der er da nogle, der er kommet i arbejde på det her, og det er dejligt. Men langt de fleste kontanthjælpsmodtagere er så svage, at det ikke hjælper at presse dem ved at tage deres penge. De har ikke ressourcerne til at få et job. Det er noget helt andet, der skal til for at få dem i arbejde,” siger hun.

Mette Schmidt Hansen så Debatten på DR2 i aftes. Clement Kjærsgaard havde partilederne inde til diskussion af den nye finanslov. Men ingen havde inviteret Mette eller andre som hende.

“De står og råber af hinanden. De fleste af dem har aldrig været ude på det danske arbejdsmarked. Hvorfor er der ingen, der inviterer os, der står med det i hverdagen?,” siger Mette Schmidt Hansen.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.