Flere lærlinge? Ellers tak, ikke på min arbejdsplads!

Manglen på praktikpladser er rekordhøj. Men spørger man medarbejderne siger hver tredje nej til, at deres arbejdsplads kan oprette flere praktikpladser.
Murerlærlingene er nogle af dem, der har sværrest ved at finde en praktikplads. 13.346 unge mangler for tiden en praktikplads, og problemet er størst inden for handel og byggeri.  
Murerlærlingene er nogle af dem, der har sværrest ved at finde en praktikplads. 13.346 unge mangler for tiden en praktikplads, og problemet er størst inden for handel og byggeri.   POLFOTO/Mathias Christensen

Min arbejdsplads kan ikke tage flere lærlinge. Sådan lyder det fra hver tredje medarbejder i en ny undersøgelse foretaget for LO.

Næsten lige så mange svarer, at arbejdspladsen "måske" kan tage flere lærlinge, mens under hver femte siger klart ja til at oprette flere praktikpladser.

Resultatet overrasker Simon Neergaard-Holm, der er chefkonsulent i Dansk Arbejdsgiverforening.

"Det kommer lidt bag på mig, at medarbejderne svarer så tæt på, hvad virksomhederne ville svare," siger han.

Normalt er det nemlig arbejdsgiverne, der er lunkne over for at oprette flere praktikpladser, fordi de ikke mener, de har arbejdsopgaver nok. Men i LO-undersøgelsen er det altså medarbejderne, der er blevet spurgt.

"Når medarbejderne også er skeptiske, er det selvfølgelig fordi, de godt ved, at en lærling mere kan betyde, at der er en anden, der ikke får jobbet," siger Simon Neergaard-Holm.

Halvdelen er positive

I LO hæfter de sig ved, at næsten halvdelen af medarbejderne har svaret enten ja eller måske til spørgsmålet om flere praktikpladser på deres arbejdsplads.

"At halvdelen af medarbejderne er positive over for, at deres arbejdsplads tager flere lærlinge, er et tydeligt signal. Det viser, at der er opgaver nok og plads til flere lærlinge, så nu må virksomhederne tage fat,” siger LO-sekretær Ejner K. Holst.

Af de virksomheder, der har mulighed for at oprette praktikpladser, er det under 30 procent, der gør det. Det viser en undersøgelse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Læs også: Virksomheder dropper at tage lærlinge

"Alt for mange arbejdsgivere tager ikke medansvar for, at der er den arbejdskraft til rådighed i fremtiden, som vi får brug for. Det er i sidste ende arbejdsgivernes ansvar, at der er tilstrækkelig praktikpladser," siger Ejner K. Holst.

Han opfordrer derfor virksomhederne til at gå i dialog med de lidt vrangvillige medarbejdere om, hvordan de kan få plads til flere lærlinge.

Virksomhederne skal være mere åbne

Den samme opfordring lyder fra Erhvervsskolernes Elevorganisation.

"Jeg synes, man skal fokusere på den halvdel, der siger, at de har eller måske har plads til flere lærlinge," siger formand Mie Hovmark.

Når en tredjedel svarer nej til at oprette flere praktikpladser, kan det være fordi, de tror, det er mere krævende at have en lærling, end det egentlig er.

"Jeg synes, de skal være lidt mere 'open-mindede' og tænke, at de måske kan få noget ud af det i stedet," siger hun.

Flere praktikpladser?

Medarbejderne er blevet spurgt, hvordan de vurderer praktikpladspotentialet på deres egen arbejdsplads:

 

Min arbejdsplads kan ikke tage flere lærlinge: 33 procent

 

Min arbejdsplads kan måske tage flere lærlinge: 32 procent

 

Min arbejdsplads kan godt tage flere lærlinge: 17 procent

 

Ved ikke: 17 procent

 

Kilde: TNS Gallup undersøgelse for LO

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.