4.000 mindre om måneden: Derfor gider vi ikke skolepraktik

Ingen ret til ferie og barsel, ingen mulighed for SU-lån og ingen hjælp, hvis du får børn under uddannelsen. Elever i skolepraktik har meget dårligere forhold end andre elever, og det vil Enhedslisten nu lave om på.
Trine Munk læser til møbelsnedker, men har ikke kunnet finde en praktikplads. Derfor er hun i skolepraktik på Københavns Tekniske Skole i Herlev, hvor hun får 4.000 kroner mindre om måneden end hendes klassekammerater, der er i praktik i en virksomhed
Trine Munk læser til møbelsnedker, men har ikke kunnet finde en praktikplads. Derfor er hun i skolepraktik på Københavns Tekniske Skole i Herlev, hvor hun får 4.000 kroner mindre om måneden end hendes klassekammerater, der er i praktik i en virksomhed POLFOTO/Mads Nissen

Elever, der ikke kan finde en praktikplads, skal tvinges i skolepraktik. Det har Undervisningsministeriet besluttet sammen med LO og DA.

Men der er en grund til, at eleverne vælger skolepraktikken fra. De får nemlig 4.000 kroner mindre om måneden, end deres klassekamerater, der har været så heldige at finde en praktikplads.

"Der er mange, der ikke kan få det til at hænge sammen økonomisk. For eksempel hvis man både skal forsørge sig selv og et eller to børn," siger Mie Hovmark, der er formand for Erhvervsskolernes Elevorganisation.

Stop det akademiske snobberi

Hvis politikerne vil have eleverne til at vælge skolepraktik, skulle de hellere forbedre vilkårene, i stedet for at true med at smide dem ud af uddannelsen, mener Mie Hovmark fra Erhvervsskolernes Elevorganisation.

Læs også: Kan du så komme i praktik: 15-årige kan tvinges hjemmefra

Hun mener, det er en god ide, at Enhedslisten nu vil forbedre vilkårende for eleverne i skolepraktik.

Et af de forslag, partiet har med til finanslovsforhandlingerne, går ud på at sidestille elever, der får skolepraktikydelse, med andre elever og studerende, som får SU.

De skal blandt andet have mulighed for at tage SU-lån, ret til ferie og barsel og samme økonomiske støtte som andre studerende med børn.

"Det er udtryk for noget mærkeligt akademisk snobberi, at skolepraktikeleverne er dårligere stillet end dem, der læser en mere boglig uddannelse," siger Enhedslistens uddannelsesordfører Rosa Lund.

Pres på regeringen

Lige nu står 13.200 elever i kø for at komme i praktik i en virksomhed, og det er det højeste antal i ti år. Af dem er omkring 6.000 i skolepraktik, og med regeringens nye strategi skulle det tal gerne stige.

"Når gruppen af elever i skolepraktik er voksende, så må vi da som minimum sikre, at de har nogle rimelige vilkår og ikke forskelsbehandles negativt i forhold til andre unge under uddannelse," siger Rosa Lund fra Enhedslisten.

SF og Enhedslisten ligget netop nu i forhandlinger med regeringen om en finanslov for 2015. Her vil Enhedslisten bruge 45 millioner kroner på at ligestille elever i skolepraktik med elever på SU. Og den er SF med på.

"Det er et problem, vi bliver nødt til at gøre noget ved. Så det er noget, vi tager med til forhandlingsbordet, og så håber jeg, vi kan finde en løsning på det," siger Jonas Dahl, der forhandler finanslov for SF.

Socialdemokraterne vil til gengæld ikke ud med, om de støtter forslaget.

"Vi lytter til de mange forslag og krav, der kommer fra SF og Enhedslisten. Men opgaven er at finde frem til en aftale, som alle kan stå inde for, og hvor der fortsat er styr på butikken" siger finansordfører Jesper Petersen (S).

Forskelsbehandling

 

Elever i skolepraktik har dårligere vilkår end deres klassekammerater, der er i praktik i en virksomhed. Og de har heller ikke de samme rettigheder som andre elever og studerende, som er på SU.

 

  • De har ikke ret til ferie og barsel. De kan søge om det, men skolen kan afvise.

 

  • De får 6.951 kroner om måneden, hvilket er cirka 4.000 kroner mindre end praktiklønnen

 

  • De har ikke mulighed for at tage SU-lån og supplerende SU-lån for forsørgere

 

  • De har ikke ret til de 6-12 måneders ekstra ydelse, som elever på SU kan få, hvis de får barn under uddannelsen

 

  • Samlevende forsørgere får 671 kroner om måneden i forsørgertillæg, mens det er 2.332 kroner for samlevende forsørgere på SU

 

  • Enlige forsørgere får 2.600 kroner om måneden i forsørgertillæg, mens det er 5.839 kroner for enlige forsørgere på SU

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.