Krav til fagbevægelsen: Skaf flere praktikpladser nu!
Praktikpladser står øverst på lønmodtageres ønskeliste, viser ny undersøgelse. Foto: Colourbox
Ni ud af ti LO-medlemmer mener, at fagforeningernes vigtigste opgave er at skaffe flere praktikpladser til unge. Arbejdet for flere praktikpladser står foran kampen for bedre løn og bekæmpelse af social dumping.

Fagforeningens vigtigste opgave lige nu og her er at skaffe flere praktikpladser til de godt 11.000 unge erhvervsskoleelever, der står i kø for at få en læreplads.

Set med smedenes, håndværkernes og socialpædagogernes øjne er flere praktikpladser langt vigtigere end at bekæmpe arbejdsløshed og social dumping eller udligne lønforskellene mellem mænd og kvinder.

Det viser en ny undersøgelse, som en række arbejdsmarkedsforskere på Aalborg Universitet har gennemført for hovedforbundene LO og FTF.

- Det er udtryk for god gammeldags solidaritet med unge, der har behov for at voksne hjælper dem med at få en uddannelse. Det her er klassisk arbejdersolidaritet, for vi ved jo godt, at den store skal række hånden ud og hjælpe den lille ombord i båden, lyder reaktionen fra LO-sekretær Ejner K. Holst.

Eleverne er ikke alene

Undersøgelsen er udført blandt 2.629 lønmodtagere, hvoraf 917 er medlemmer af LO-forbund.

Generelt mener de fleste lønmodtagere, at fagforeningernes vigtigste opgave er at forbedre arbejdsmiljøet. Men blandt LO-medlemmerne er flere praktikpladser den vigtigste prioritet.

Her svarer 88 procent, at flere lærlinge- og praktikpladser bør have topprioritet i fagbevægelsen.

Færre mener, at arbejdsløshed og social dumping bør stå øverst på fagforeningernes dagsorden.

Den store opbakning vækker overraskelse i Erhvervsskolernes Elevorganisation.

- Det er fantastisk og viser, at det ikke kun er os elever men også lønmodtagerne ude på arbejdspladserne, der tager det her alvorligt. Vi er ikke alene i kampen for at få flere praktikpladser, siger formand Mie Hovmark.

LO-sekretær Ejner K. Holst tolker det som udtryk for, at medlemmerne godt ved, hvor vigtigt det er at uddanne faglært arbejdskraft for at holde hjulene i gang.

- Vores medlemmer er helt klar over, at det får konsekvenser, hvis vi udelukkende satser på et videnssamfund og undlader at uddanne dygtige faglærte. Det er vigtigt, at vi har et Produktionsdanmark, for har vi ikke det, har vi ikke nogen til at putte penge i velfærdssamfundets kasseapparat, siger han.

Plads til forbedring i 2015

Mangel på praktikpladser har længe været et problem, fordi det forhindrer unge i at færdiggøre deres faglærte uddannelser.

Ved den seneste opgørelse i oktober manglede 11.067 erhvervsskoleelever en rigtig læreplads - heraf var de 6.293 i skolepraktik.

Ifølge Ejner K. Holst har LO allerede lagt mange kræfter i at løse praktikproblemet. Men der er plads til forbedringer, og derfor skal der i 2015 lægges yderligere pres på både offentlige og private arbejdsgivere.

Uden virksomhedernes velvilje kan fagbevægelsen ikke stille meget op for at fremskaffe praktikpladser til den håbefulde unge tømrer- eller HK-elev, understreger han.

- Det der med at have faglært arbejdskraft holder kun, hvis der er nogle virksomheder der vil tage ansvar. Mange virksomheder tager allerede et ansvar, men der er masser af virksomheder, der sagtens kunne yde mere og oprette praktikpladser, og det vil vi fortælle dem, siger Ejner K. Holst.

Fagforeningens vigtigste opgaver – top fem

Hvad mener du bør være fagforeningens vigtigste opgave?

 

(Alle lønmodtagere/LO-medlemmer)

 

  1. Arbejde for flere lærlinge- og praktikpladser - 81/88 pct.
  2. Forbedre arbejdsmiljøet - 84/86 pct.
  3. Forbedre uddannelses-, efteruddannelses- og omskolingsmulighederne for medlemmerne - 81/86 pct.
  4. Bekæmpe social dumping - 78/84 pct.
  5. Sikring af størst mulig løn til medlemmerne - 78/85 pct.

 

 

Kilde: ”Fællesskab før forskelle”. CARMA, Aalborg Universitet for LO og FTF, december 2014. I alt 2629 lønmodtagere, heraf 917 LO-medlemmer, har deltaget.