RYANAIR: DISCOUNT I LUFTEN

Faktatjek: Ryanairs "overenskomster" var et PR-trick

I flere medier står, at Ryanair har indgået en overenskomst, men der er ikke tale om en overenskomst i dansk forstand.
Vi har aldrig haft en strejke i Ryanairs 30 år lange historie, siger Ryanairs personaledirektør, Eddie Wilson. Selskabet har heller aldrig haft en overenskomst i dansk forstand.
Vi har aldrig haft en strejke i Ryanairs 30 år lange historie, siger Ryanairs personaledirektør, Eddie Wilson. Selskabet har heller aldrig haft en overenskomst i dansk forstand. Arkivfoto: Mathias Løvgreen Bojesen /Scanpix.

Flere medier skriver om, at Ryanair har indgået en overenskomst for piloter i Europa og kabine-personale. Men ordet overenskomst er misvisende.

Børsen og branche-hjemmesiden for flybranchen Check-in.dk skriver, at Ryanair netop har indgået en 'overenskomst'.

Overskriften på Borsen.dk er: 'Ryanair-ansatte får overenskomst'.

Men i almindelig dansk forstand er der ikke tale om en overenskomst. Der er snarere tale om en aftale. Det skyldes følgende:

 

  • Ryanair forhandler ikke med frie fagforeninger. Kun med personaleklubber.
  • Så vidt vides er der ikke egentlige forhandlinger mellem Ryanair og personaleklubberne. Der er snarere tale om, at Ryanair kommer med et udspil, og så må klubben mere eller mindre acceptere det. Derefter er der så ifølge Ryanair en hemmelig, skriftlig afstemning.
  • Ryanair forhandler ikke med alle, der arbejder for selskabet. Det er nemlig ifølge selskabet selv under halvdelen af piloterne og kabine-personalet, der er direkte ansat hos Ryanair. Hovedparten arbejder for koncernen via personalebureauer.

 

Fagbevægelsen: PR-trick

I LO-fagbevægelsen undrer formand Lizette Risgaard sig over brugen af ordet overenskomst.

- Der er ikke noget nyt under solen. Ryanair har altid haft den type aftaler for hver af deres baser. Det er ikke overenskomster!, siger Lizette Risgaard til Avisen.dk og fortsætter:

- De aftaler gælder kun for en meget lille del af det personale, der arbejder i Ryanairs fly.  Ansættelsesvilkårene i Ryanair er nøjagtig ligeså dårlige, som de hele tiden har været.

I Flyvebranchens Personale Union (FPU) under Serviceforbundet undrer man sig også over, at danske medier skriver om overenskomst.

- Ryanair laver aftaler på sine baser. Det er aftaler og ikke overenskomster, siger formanden for FPU, Thilde Waast, og fortsætter:

- I øvrigt har FN-organisationen ILO kritiseret Ryanair for sine base-aftaler. Alligevel vælger Ryanair nu at forlænge dem.

En base er en lufthavn, som piloter og stewardesser arbejder ud fra og bor i nærheden af.

Adspurgt om brugen af ordet overenskomst, siger Thilde Waast:

- Jeg kan ikke se det som andet end et markedsførings-trick.

Ryanair: 'Kollektiv forhandling'

I en pressemeddelelse på engelsk bruger Ryanair ikke selv ordet overenskomst. Selskabet skriver om en lønaftale (pay agreement).

Selskabet skriver imidlertid, at man har brugt 'veletablerede kollektive forhandlings-strukturer'.

Derfor kan man som læser let forledes til at tro, at der er tale om gængse, kollektive aftaler. Altså overenskomster.

Ryanair-PR: Vi har aldrig strejker

Af en pressemeddelelse fra Ryanair fremgår, at selskabets aftale omfatter alle fastansatte piloter på selskabets 76 baser i Europa.

Ryanair har også samtidig indgået en femårige aftale med kabinepersonalet på selskabets to største baser: Basen i Dublin, Irland, og Stansted-lufthavnen ved London.

Mere end 90 procent af kabinepersonalet stemte ifølge Ryanair for aftalen. Den giver blandt andet lønstigninger, bedre vagtplaner, nye uniformer og bedre muligheder for forfremmelse.

Ryanair er stolt over aftalen, og nu regner personaledirektør Eddie Wilson med, at der ingen strejker bliver i selskabet de næste fem år.

- Vi er meget stolte over, at i Ryanairs 30 år lange historie er vores kunder aldrig blevet forstyrret af en strejke. Det er en rekord, som ingen andre europæiske flyselskaber kan matche, udtaler Eddie Wilson i en pressemeddelelse og fortsætter:

- Vi stoler på, at med de nye femårige aftaler kan vi fastholde vores succes-rekord indtil mindst år 2020.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.