HOSPITALER I KRISE

Enhedslisten: Stop med at piske sygeplejersker

Sygeplejersker og sosu-assistenter kan og skal ikke løbe hurtigere. Nu må man holde op med at kræve mere og mere effektivitet på sygehusene. Sådan lyder det fra Enhedslisten.
Sygeplejersker døjer med stress i en sådan grad, at nu skal de ikke presses mere. Det mener Enhedslisten.
Sygeplejersker døjer med stress i en sådan grad, at nu skal de ikke presses mere. Det mener Enhedslisten. Foto: Søren Bidstrup/Scanpix.

Staten forlanger hvert år af sygeplejersker, sosu-assistenter og læger, at de skal yde mere. Sådan har det været under skiftende regeringer siden 2001. Men nu skal man holde op med at øge presset på de ansatte. Sådan lyder det nu fra Enhedslisten.

- Det er en vanvittig idé at tro, at man hvert år kan øge aktiviteten mere, end man øger personalet. Det betyder, at de ansatte skal løbe stærkere og stærkere og stærkere, lyder det fra Enhedslistens frontfigur, Johanne Schmidt-Nielsen, i en pressemeddelelse.

Hun henviser til, at skiftende regeringer siden 2001 hvert år har bedt sygehusene om at øge deres niveau for aktiviteterne med to procent.

Det svarer ifølge Enhedslisten til, at 72 sygeplejersker nu skal løse de samme opgaver, som 100 sygeplejersker løste i 2001.

Sygeplejersker har stress

Enhedslisten peger på, at sygehusene nu er presset så meget, at det fører til alt for meget stress og nedslidning hos personalet. Som dokumenteret af Avisen.dk er antallet af påbud for dårligt arbejdsmiljø på sygehusene voldsomt stort.

- Jeg er helt med på, at man også i det offentlige kan gøre tingene smartere og hurtigere, men der er også en grænse for effektivisering, når det kommer til menneskelig omsorg og pleje. Og den grænse er desværre for længst overskredet ude på sygehusene, siger Johanne Schmidt-Nielsen.

Hun mener også, at patienterne lider under, at sygeplejerskerne mangler tid. Hun gør opmærksom på, at antallet af patientklager er steget med 40 procent siden 2009.

Pris: 1,4 milliarder kroner

- Det er på tide at stoppe kravet om, at personalet hvert år skal løbe hurtigere. Hvis aktiviteten skal øges, så skal det finansieres 100 procent, siger Johanne Schmidt-Nielsen.

Med andre ord siger Enhedslisten: Enten stopper man krav om effektivisering år for år, eller også skal sygehusene have penge til at ansætte tilsvarende flere.

Hvis staten holder op med at stille krav til regionerne om to procents ekstra aktivitet om året, kommer det til at koste skatteyderne cirka 1,4 milliarder kroner om året. Det fremgår af beregninger fra Økonomi- og Indenrigsministeriet.

Det er  ikke realistisk at stoppe kravet om en øget aktivitet på sygehusene. Det vurderer sundhedsøkonom ved Aarhus Universitet og afdelingschef i Kræftens Bekæmpelse, Jes Søgaard.

I løbet af de kommende 25 år vil antallet af især ældre borgere, der har brug for behandling stige betragteligt.

- Et totalt aktivitetstop i sygehusvæsenet ville faktisk være katastrofalt, siger Jes Søgaard til DR.

Lyt til personalet

Johanne Schmidt-Nielsen mener, at økonomerne bliver nødt til at forholde sig til forholdene på sygehusene.

- Det kan godt være, at der sidder nogle effektiviserings-økonomer med regneark og statistikker inde i Finansministeriet, der kan lave alle mulige kurver, som viser, at man kan effektivisere mere og mere og mere. Men tag og lyt lidt mere til det personale, som kender hverdagen derude, siger Johanne Schmidt-Nielsen.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.