Engell: Mette Frederiksen har gemt sig under valgkampen

Det er bestemt ikke Mette Frederiksen, der har domineret valgkampen, mener Hans Engell. EU-forsker giver ham ret.
Mette Frederiksen har under valgkampen signaleret, at det store slag for et ja, må statsministeren tage vurderer politisk kommentator.
Mette Frederiksen har under valgkampen signaleret, at det store slag for et ja, må statsministeren tage vurderer politisk kommentator. Foto: Sara Gangsted/Scanpix/Arkiv

Socialdemokraterne og partiets leder Mette Frederiksen har været påfaldende fraværende i EU-valgkampen om retsforbeholdet, der bliver afgjort i aften.

Det mener den politiske kommentator Hans Engell, skriver Ugebrevet A4.

Mette Frederiksen har sagt og gjort, hvad der blev forventet af hende – men bestemt heller ikke mere end det, pointerer Hans Engell.

- Det socialdemokratiske synspunkt har været, at hvis det ender med et nej, skal nederlaget ikke kunne tørres af på Mette Frederiksen. Ansvaret skal ene og alene kunne placeres hos Lars Løkke, siger han til Ugebrevet A4.

På sidelinjen til hanekamp

Mette Frederiksen og de øvrige socialdemokrater kan ligefrem have haft en fornøjelse i at være tilskuer til, at statsminister Lars Løkke Rasmussen og Kristian Thulesen Dahl (DF) gentagende gange i løbet af valgkampen er gået i flæsket på hinanden.

Deres uenighed om retsforbeholdet tydeliggør nemlig spændingerne mellem regeringen og dets parlamentariske grundlag, Dansk Folkeparti, mener Hans Engell.

Den slags spekulationer har dog aldrig set dagens lys hos Socialdemokraterne, forsikrer udenrigsordfører Nick Hækkerup.

- Det er politisk kandestøberi og konspirationsteorier. Og det er sikkert meget interessant, når man er politisk kommentator og lever af at opfinde sådan nogle ting. Men det har ikke noget på sig. Vi har udelukkende haft interesse i at danskerne skulle stemme ja, siger han til Ugebrevet A4.

EU-forsker undrer sig

Mette Frederiksen (S) er nede på en sjette plads over de mest omtalte politikere i forbindelse med EU-afstemningen.

Det viser en opgørelse, som Infomedia har foretaget for Ugebrevet A4, hvor redaktionelle medier er gennemgået fra 26. oktober til 1. december.

EU-forsker ved Aarhus Universitet, Derek Beach, har også bemærket, at der har været underligt stille i den socialdemokratiske lejer.

- Det er mærkeligt, for man skulle tro, at landets største parti ville fylde noget både i almindelige og på sociale medier. Måske har den nye partileder af strategiske årsager valgt en forsigtig linje for ikke at støde de 50 procent af partiets vælgere fra sig, som man traditionelt har regnet for EU-modstandere, siger han til Ugebrevet A4.

Men hensynet til EU-skeptiske S-vælgerne er ikke længere nødvendig, viser målinger som Derek Beach har lavet i løbet af efteråret.

De S-vælgere, der er EU-modstandere, er nemlig flyttet til Dansk Folkeparti, påpeger han.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.