Stemte du det samme som dit parti? Så mange var "utro" ved EU-afstemningen

Næsten halvdelen af de røde ja-partiers vælgere satte kryds ved 'nej' ved folkeafstemningen om retsforbeholdet.
Danskerne er ikke særlig tro overfor deres parti og anbefalingerne fra partiformændene, når det gælder EU-afstemninger.
Danskerne er ikke særlig tro overfor deres parti og anbefalingerne fra partiformændene, når det gælder EU-afstemninger. Scanpix Denmark/Jonas Skovbjerg Fogh / stf

Stemte du nej ved folkeafstemningen om retsforbeholdet i går, selvom dit parti anbefalede et ja? Så er du langt fra alene.

Det viser en undersøgelse, som analyseinstituttet Epinion har lavet for DR på baggrund af svar fra over 5000 danskere.

Det er ikke mindst ja-partierne på venstre side af midten i dansk politik, som må indse, at de langt fra er i trit med alle deres vælgere.

Danskerne er ikke særligt tro

Selvom Socialdemokraterne med partiformand Mette Frederiksen i spidsen har ført kampagne for et ja, så stemte 47 procent af S-vælgerne nej. Også hos Alternativet stemte 47 procent af vælgerne nej, selvom Uffe Elbæk og resten af partitoppen anbefalede et ja.

Og i SF var det hele 49 procent, der stemte nej - stik mod partilinjen og anbefalingerne fra SF-formand Pia Olsen Dyhr.

- Når det handler om EU, så tænker danskerne anderledes. Der er mange, der ikke følger deres politiske linje. Danskerne er ikke særligt tro overfor deres parti, siger valgforsker ved Københavns Universitet Kasper Møller Hansen til DR.

Hos de borgerlige ja-partier, Venstre og Konservative, gik det lidt bedre for partitoppens forsøg på at overbevise egne vælgere om at sætte kryds ved ja. Lidt flere end to ud af tre V- og K-vælgere stemte for at udskifte retsforbeholdet med en tilvalgsordning.

DF var mest på linje med vælgerne

Når man kigger på de partier, der anbefalede et nej ved afstemningen, så må Liberal Aliances partiformand, Anders Samuelsen, indse, at præcis halvdelen af LA-vælgerne rent faktisk stemte ja ved folkeafstemningen.

Modsat er Dansk Folkeparti det parti, som havde opbakning fra flest af sine vælgere i ønsket om et nej. Det var blot én ud af 10 DF-vælgere, som satte sit kryds ved ja på stemmesedlen.

Sådan blev stemmerne fordelt på partier

Så mange af partiernes vælgere stemte ja/nej ved folkeafstemningen om retsforbeholdet. (Partiernes anbefaling)

Venstre (JA)  71%/29%

Konservative (JA) 67%/33%

Radikale Venstre (JA)  88%/12%

Socialdemokraterne (JA) 53%/47%

Socialistisk Folkeparti (JA) 51%/49%

Alternativet (JA) 53%/47%

Dansk Folkeparti (NEJ)  11%/89%

Enhedslisten (NEJ) 24%/76%

Liberal Alliance (NEJ) 50%/50%

Kilde: Målingen er lavet af analyseinstituttet Epinion for DR blandt 5.262 repræsentativt udvalgte danskere. De har svaret på, hvad de stemte ved folkeafstemningen om retsforbeholdet, og hvad de stemte ved det seneste folketingsvalg.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.