Eksperter: Myndighederne skal selv genoptage sager om integrationsydelse

Professor i socialret Kirsten Ketscher og advokat Lene Barfod glæder sig begge over Inger Støjbergs kovending, når det gælder integrationsydelsen. Men de mener, at det er myndighedernes ansvar at genoptage sagerne.
Det bør være myndighederne, der genoptager 1.100 danske statsborgere, der er placeret på integrationsydelsen, mener Kirsten Ketscher og Line Barfod.
Det bør være myndighederne, der genoptager 1.100 danske statsborgere, der er placeret på integrationsydelsen, mener Kirsten Ketscher og Line Barfod. Foto: Scanpix og UiO

Siden juli i år er cirka 1.000 danskere blevet placeret på integrationsydelsen. Men flere af dem kan nu se frem til at få genoptaget deres sager.

Tirsdag indrømmede integrationsminister Inger Støjberg (V) nemlig, at der kan være danske statsborgere på integrationsydelse, som ifølge loven slet ikke skal være det.

- Folk skal jo have de penge, som de skal have, siger hun til Politiken.

Her fortæller hun også, at man er ved at se på, om folk selv skal bede om at få deres sag genoptaget, eller om kommunerne skal genoptage alle sagerne.

For professor i socialret Kirsten Ketscher og advokat og tidligere folketingsmedlem for Enhedslisten Lene Barfod er der ingen tvivl. Myndighederne skal selv lade de mange sager, hvor danske statsborgere er placeret på integrationsydelsen, gå om. 

- Genoptagelse af sagerne bør ske på myndighedernes initiativ. Der er jo tale om svage borgere, der ikke altid holder øje med medierne og derfor ikke ved, at de muligvis er uretmæssigt placeret på integrationsydelsen, siger Line Barfod til Avisen.dk

Hun bakkes op af Kirsten Ketscher.

- Min opfattelse er, at man må gå igennem alle sagerne for at sikre sig, at folk får den rette hjælp. Som udgangspunkt må vi formode, at alle afgørelser om integrationsydelse til danskere er forkerte, siger Kirsten Ketscher til Avisen.dk. 

Hun har, siden integrationsydelsen blev indført, på ugentlig basis modtaget henvendelser fra desperate borgere, der ikke kan forstå, hvorfor de bliver placeret på så lav en ydelse, når de taler dansk og næsten hele deres liv har boet i Danmark, hvor de også har betalt skat.

Ifølge Kirsten Ketscher er fejlen sket, da kommunerne har fået en vejledning fra ministeriet, hvor de blot skulle undersøge, hvorvidt folk levede op til et såkaldt tilknytningskrav. Det betød, at hvis de ikke havde boet minimum syv ud af de sidste otte år i Danmark, blev de placeret på integrationsydelse i stedet for kontanthjælp. 

- Tilknytningskravet er blevet anvendt fuldstændig mekanisk af kommunerne. De har bare talt til syv og otte år, fordi dette har været udmeldingen fra ministeriet. Den, der ikke har opfyldt det, er røget på integrationsydelse. Ministeriet har ikke leveret, og det er Støjbergs ansvar, siger Kirsten Ketscher.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.