Ekspert: Flere danskere vil hjælpe socialt udsatte på Facebook

Facebook-grupper, hvor hr. og fru Danmark kan donere tøj, indsamle mad eller yde praktisk hjælp til socialt udsatte, vil vinde frem de næste år, vurderer ekspert.
Selvom de mange frivillige danskere på Facebook er fantastiske, så er det ikke i orden, at almindelige borgere skal udgøre sikkerhedsnettet for de socialt udsatte, mener Lisbeth Zornig. 
Selvom de mange frivillige danskere på Facebook er fantastiske, så er det ikke i orden, at almindelige borgere skal udgøre sikkerhedsnettet for de socialt udsatte, mener Lisbeth Zornig.  Modelfoto: Scanpix/Arkiv

Flere socialt udsatte danskere vil fremover få hjælp fra frivillige danskere på Facebook, der via hjælpe-grupper giver en hånd til dem, der trænger allermest, vurderer ekspert. 

- Inden for det sociale område vil hjælpe-grupper på Facebook vinde større indpas. Det er jeg ikke et sekund i tvivl om, lyder det fra medieforsker og lektor på Roskilde Universitet, Mads Kæmsgaard Eberholst.

Og noget tyder på, at tendensen allerede er ved at vinde frem. 

For fire uger siden oprettede Carsten Larsen og Linda Villadsen fra Vanløse Facebookgruppen Næstehjælperne - Netværk for protest og praktisk hjælp til reformramte, der hjælper med praktisk hjælp til til mennesker, der er ramt af reformerne for kontanthjælp, førtidspension og fleksjob, er derfor sidder hårdt i det - økonomisk eller socialt. 

I dag har gruppen samlet 3.000 hjælpelystne danskere, og den vokser dag for dag. 

I samme kategori finder vi også gruppen Ting bortgives til udsatte mennesker, der er oppe på 18.000 medlemmer. 

Zornig: Flere fattige

Faktisk er vi danskere allerede blevet mere flittige til at give vores brugte ejendele væk, siger Mads Kæmsgaard Eberholst.

Han fortæller, at maddelingsordninger og lokale facebookgrupper, hvor folk giver ting væk til andre kvit og frit, vinder frem. 

- Og der ingen tvivl om, at alle de her ting er tegn på en større tendens, hvor vi gerne vil hjælpe andre, siger Mads Kæmsgaard Eberholst til Avisen.dk.

Han tilføjer, at de sociale medier har gjort det meget let for den nye type hjælpe-grupper at finde frivillig mobiliseringskraft. 

Lisbeth Zornig, som er tidligere formand for Børnerådet og stifter og leder af Huset Zornig, der blandt andet beskæftiger sig med socialt udsatte, er enig i, at udbredelsen af de sociale medier er med til at skabe tendensen. 

Men hun understreger også, at behovet for hjælp til de socialt udsatte aldrig har været så stort, som det er idag, og at det blandt andet skyldes politikernes reformer af overførselsindkomster: 

- Vi er på vej ind i en periode, hvor vi går fra 'relativ fattigdom' til ’absolut fattigdom’, hvor det at få tøj på kroppen eller mad sidst på måneden kan være et problem.

Falliterklæring for samfundet 

Lisbeth Zornig frygter en stigende ulighed i Danmark, og remser blandt andet op, at antallet af mønsterbrydere er faldende, mens antallet af hjemløse, psykisk syge og fattige børn er stigende i Danmark - ifølge den gamle fattigdomsgrænse.

- Og her i efteråret, når kontanthjælpsloftet og 225-timersreglen træder i kraft, bliver der langt, langt flere, der har behov for hjælp, siger Lisbeth Zornig til Avisen.dk.

Selvom Lisbeth Zornig lovpriser alle de 'fantastiske' frivillige kræfter på Facebook, mener hun ikke, at det er i orden, at almindelige danskere skal udgøre sikkerhedsnettet for socialt udsatte.

- Det er en falliterklæring for samfundet. Vi kommer til at have rigtigt fattige mennesker i Danmark, som vi egentlig ikke troede var muligt. Vi troede, at det her høje skatteniveau ville forhindre det. Men det gør det ikke, fordi man politisk har valgt at klemme en meget sårbar gruppe økonomisk.

Forsker: Hurtigere og nemmere hjælpearbejde 

Ifølge professor ved Institut for Sociologi og Socialt Arbejde ved Aalborg Universitet Lars Skov Henriksen er tendensen med frivillige hjælpe-grupper på Facebook så ny, at området endnu ikke er blevet forsket indgående herhjemme.

- Men de fleste forskere, der følger området, har nok en fornemmelse af, at det er en type af hjælpeaktivitet, vi vil se mere til i fremtiden, fortæller han.

Ifølge Lars Skov Henriksen har tendensen noget at gøre med en øget tilgængelighed via de nye sociale medier, der gør hjælpearbejdet hurtigere og nemmere at organisere.

- Og så er folk generelt mere orienteret om de muligheder, der er på de sociale medier, siger han. 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.